TERAPIA CU AEROSOLI
Terapia cu aerosoli este o modalitate revolutionara de tratare a multor conditii, inclusiv boli obstructive ale cailor respiratorii. Terapia cu aerosoli este eficienta in tratamentul afectiunilor pulmonare, traheitei, astmului, bronsitei, sinuzitei si alergiilor; poate inlatura de asemenea neplacerile cauzate de raceli si iritatii alergice si atenua stimulii care produc tusea, durerea si senzatia de compresie din sinusurile paranazale, facilitand expectorarea.
Aceasta forma de tratament implica introducerea medicamentelor in caile respiratorii inferioare prin intermediul aerosolilor, pentru a se obtine un efect topic sau sistemic.
Cel mai mare avantaj al acestei terapii este ca utilizeaza doze mai mici de substante medicamentoase iar efectele adverse sistemice sunt reduse, in tip ce raspunsul la tratament este unul rapid. Dimensiunea particulelor este foarte importanta intrucat admnistrarea medicamentelor depinde de aceasta intr-o mare masura.
Terapia cu aerosoli poate fi utilizata si in cazul ventilatiei mecanice ca parte a terapiei bronhodilatatoare, a medicatiei antiinflamatorii si uneori pentru instilarea antibioticelor sau mucoliticelor.
Cunoasterea principiilor si situatiilor in care poate fi aplicata terapia cu aerosoli sunt esentiale pentru utilizarea efectiva a acesteia in cazul diferitelor afectiuni.
Indiferent de forma, acuta sau cronica, sinuzita este dureroasa si foarte frecventa. In ciuda frecventei este, de multe ori, gresit inteleasa. Multe persoane cu aceasta afectiune au un diagnostic pus gresit sau tratamentele folosite nu sunt eficiente. Deci, inainte de a ajunge la farmacie, iata ce ar trebui sa stiti despre sinuzita.
Sinusurile sunt niste cavitati mici in craniu umplute, in mod normal, cu aer. Ele produc mucus ce ajuta la mentinerea pasajului nazal departe de alergeni si substante poluante. Sinuzita reprezinta inflamatia tesuturilor cauzata de o infectie bacteriana.
Care este tratamentul medical al sinuzitei
- Antibioticele. Sunt prescrise in cazul unei infectii bacteriene. Pentru sinuzita acuta, se recomanda o cura de 10-14 zile, iar pentru sinuzita cronica ar putea fi nevoie de o cura pe termen lung.
- Analgezicele. Sunt folosite pentru durere, pentru a reduce disconfortul. Nu le utilizati mai mult de 10 zile si urmati instructiunile din prospect.
- Decongestionantele. Pot reduce cantitatea mucusului din sunusuri si se gasesc sub forma de spray-uri sau pastile.
- Steroizii. In unele cazuri, medicul va poate prescrie steroizi inhalatori.
- Interventia chirurgicala. In anumite cazuri, cand sinuzita cronica este provocata de un blocaj fizic (precum un polip), chirurgia este cea mai buna solutie.
Metode de preventie si tratament ale sinuzitei acasa
Multe cazuri de sinuzita se pot trata fara tratament medical, cu ajutorul unor metode la indemana, aplicabile acasa:
- Umidificati aerul cu ajutorul unui umidificator plasat in camerele in care petreceti mult timp.
- Respirati in vapori de aburi pentru a reduce congestia pasajului nazal. Puteti face asta chiar si la baie: dati drumul la dus si inspirati profund.
- Aplicati caldura locala cu ajutorul unui prosop umed si cald pe fata pentru a reduce presiunea.
- Folositi o solutie nazala salina – nu contine medicamente si curata pasajul nazal.
- Curatati sinusurile cu apa cu sare pentru a scapa de mucus. Folositi apa distilata, sterila sau fiarta pentru a prepara solutia.
- Folositi tratamentele cu aerosoli, dar ca aceste sa functioneze, cereti sfatul medicului ORL pentru a sti exact ce substante sa introduceti in aparat.
In timp ce tratamentele la domiciliu sunt suficiente in cazul unor persoane, aceastea nu functioneaza in toate cazurile. Deci, daca aveti simptome ale sinusurilor mai mult de cateva zile sau daca acestea sunt severe, consultati un medic de specialitate. Amintiti-va: cu cat incepeti tratamentul corect pentru problemele sinusurilor mai devreme, cu atat va veti simti mai bine mai repede.
Realizator Corina Voicu
Operator Alexandru Andries
Editor Stanislav Pescu
Sursa www.farmaciata.ro