In ultimii zeci de ani, obiceiurile alimentare ale oamenilor s-au schimbat foarte mult.
Consumerismul castiga teren in fata traditiei si adeseori ne simtim pierduti in fata atator tentatii de toate gusturile. Totusi, nutritionistii atrag atentia ca popoarele care si-au pastrat traditiile culinare traiesc mai mult si mai bine. Sa ii amintim pe grecii longevivi din insula Ikaria, pe japonezi, pe francezii care gusta cate putin din orice, pe indieni sau pe chinezii care, folosind betisoarele, mananca mai lent si se satura mai repede. Intre obiceiurile romanilor, un loc important il ocupa consumul de muraturi pe timpul iernii. Muraturile sunt bogate in fibre si in probiotice, bacterii sanatoase, care au capacitatea de a reduce inflamatiile, alergiile, durata racelii. Sunt insa si mai importante pentru sistemul digestiv, pentru ca previn aparitia diareei, a anumitor tipuri de cancer, scad concentratia colesterolului rau, sunt un detoxifiant excelent pentru colon si lupta cu succes impotriva imbatranirii.