Sezonul cald pe care îl traversăm nu trece fără să lase urme. Pentru că e vară, deci temperaturile sunt fierbinți, ne îmbulzim la piscină, dăm fuga la mare, folosim aerul condiționat în exces și în același timp, consumăm multe bături reci ca să ne răcorim. Dr Alina Anghel, medic specialist ORL ne spune cum ne alterează toate acestea starea de bine a organismului.
Inflamația sau infecția urechii duce la apariția otitei. Otita externă ne poate deranja vara, pentru că este provocată de umezeală. De aceea mai este numită și otita înotătorului. Pentru că apare frecvent vara, când mergem la mare sau la piscină. În ureche rămân cantități mai mari de apă care favorizează dezvoltarea și înmulțirea bacteriilor.
Să evităm bețișoarele, ne sfătuiește dr Alina Anghel și să folosim în schimb colțul prosopului.
Sinuzitele aculte, faringitele și nevralgiile au toate ceva în comun. Șocul termic provocat de trecerea de la temperaturi caniculare la cele reci, băuturi cu gheață, aerul condiționat și simptomatologia dureroasă.
Senzațiile de durere acută apar la nivelul capului, feței, maxilarelor, obrajilor și dinților , pot fi de intensitate crescută și ne pot trimite la medic.
E greu vara să ne abținem de la a ne răcori prin diverse mijloace, pentru că temperaturile crescute ne destabilizează organismul. Cu toate acestea, un consum moderat de băuturi extrem de rece este indicat. Un pahar de apă cu gheață și mai multe pahare de apă la temperatura camerei. În ceea ce privește înghețata, ar fi bine s-o consumăm acasă măcar și nu pe stradă când e foarte cald. Aerul condiționat pare că ne răcorește pe moment, dar dacă rămânem câteva ore în aceste temperaturi scăzute și apoi ieșim afară, șocul termic o să fie intens resimțit de organism.
Moderație, moderație, moderație. Ca să nu ajungem la medic și ca să trecem peste caniculă fără să avem nevoie de reparații.