Angiograful – tratamente

Dr.Bogdan Dorobat - Medic primar radiologie interventionala Spitalul universitar de urgenta Bucuresti - prezinta cateva afectiuni care se pot trata cu ajutorul angiografului.

Investigatia angiografica consta in punerea in evidenta, cu ajutorul substantei de contrast, a vaselor de sange dintr-un anumit segment al corpului. Investigatia este importanta pentru stabilirea cat mai exacta a diagnosticului si alegerea unui tratament optim.

Angiografia permite practicarea metodelor de radiologie interventionala : angioplastii transluminale percutane, embolizari, chimioterapie intra-arteriala/chemoembolizare hepatica.

Datorita fuziunii perfecte dintre inovatia IT si tehnologia medicala de ultima ora, sistemul angiografic va fi parte vitala a oricarui departament de radiologie. Angiograful este deschis aproape tuturor aplicatiilor si este potrivit atat pentru diagnosticarea si interventia la nivel vascular, cat si la nivel non-vascular. Rezultatele sunt impresionante prin gradul inalt de eficacitate.

Urmatoarele proceduri enumerate mai jos se pot efectua cu ajutorul angiografului:

Embolizarea fibroamelor uterine – alternativa la interventia chirurgicala, ce ofera o solutie terapeutica eficienta in cele mai multe cazuri de fibrom uterin. Se elimina astfel necesitatea histerectomiei, in cazurile de polifibromatoza reprezinta singura solutie de pastrare a fertilitatii pacientei.

Embolizarea este utilizata pentru inchiderea unei artere a carei functionare este patologica: daca artera alimenteaza un cancer localizat, embolizarea provoaca distrugerea prin necroza a celulelor care depind de aceasta artera; daca artera este sediul unui anevrism arteriovenos (comunicare anormala intre o artera si o vena, putand fi responsabila de o insuficienta cardiaca), pentru tratarea acestei malformatii poate fi suficienta obturarea arterei.

Chemoembolizarea hepatica este procedura moderna de tratare a tumorilor hepatice (cancerul hepatic sau metastaze). Reprezinta o procedura alternativa la tratamentul chirurgical, putand fi folosita in cazurile in care pacientul are contraindicatii chirurgicale.

Vertebroplastia este tratamentul vertebrei tasate – procedura terapeutica non-chirurgicala, minim invaziva, conservatoare, de terapie a tasarilor vertebrale in osteoporoza, metastaze si hemangioame vertebrale.

Nucleoplastia este tratamentul herniei de disc – procedura terapeutica nonchirugicala de terapie a herniei de disc.