Calculatorul de risc cardiovascular

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial. Se estimează că aproximativ 18 milioane de oameni au decedat din cauza bolilor cardiovasculare doar în anul 2019, ceea ce reprezintă peste 32% din numărul total de decese înregistrate la nivel global. Mai mult, 85% dintre decese au fost cauzate de un infarct miocardic și accident vascular cerebral.

Statisticile sunt sumbre însă bolile de inimă pot fi prevenite prin controlul factorilor de risc. Vorbim despre factorii de risc modificabili, adică obiceiurile pe care le putem corecta: dieta necorespunzătoare, lipsa activității fizice, obezitatea, fumatul și consumul de alcool. Toate acestea duc creșterea tensiunii arteriale, a glicemiei și a lipidelor din sânge, care pot duce la rândul lor la hipertensiune arterială, diabet și probleme cardiace. Iar pentru a evalua gradul de risc pe care o persoană îl are de a dezvolta boli cardiovasculare specialiștii au dezvoltat un instrument numit ”scor de risc cardiovascular” sau ”calculatorul de risc cardiovascular”.

De ce se vorbește în ultimul timp despre aceste scoruri de risc cardiovascular? Pentru că este foarte important să avem și o politică de prevenție a bolilor cardiovasculare. Este mult mai ușor să tratăm afecțiunile în stadii incipiente decât să ajungem la o manifestare severă, care poate să dea complicații și un risc crescut de mortalitate.

Dr. Ana Maria Mitrică, medic specialist cardiolog în cadrul Angiomedica – Spital de Cardiologie și Boli Cardiovasculare, explică ce sunt aceste scoruri de risc și cum ajută pacienții. Practic, scorul de risc evaluează probabilitatea ca un pacient să dezvolte o boală cardiovasculară într-o perioadă de 10 ani, în funcție de ce factori de risc prezintă și cât de bine sunt controlați. În urma evaluării, pacientul va fi încadrat într-un scor de risc: risc scăzut, moderat și crescut. Riscul crescut înseamnă un cumul de factori de risc cardiovasculari, adică pe lângă vârsta înaintată pacientul are și hipertensiune arterială, diabet zaharat tip 2, dislipidemie, este fumător și sedentar. Practic cu cât sunt mai mulți factori de risc prezenți și sunt mai severi, cu atât riscul de apariție a bolilor cardiovasculare este mai mare.

Persoanele asimptomatice, care au peste 40 ani (bărbați) și 50 ani (femei), le este recomandată această evaluare a factorilor de risc cardiovasculari. Evaluarea se poate face inițial de către medicul de familie, acesta fiind primul specialist cu care pacientul intră în contact. Medicul de familie va recomanda pacientului să facă analize pentru a vedea dacă există modificări ale grăsimilor din sânge, ale valorilor glicemie, iar apoi va pune un prim diagnostic (de hipertensiune arterială, diabet). Pe baza factorilor de risc cumulați medicul va încadra pacientul într-un scor de risc. Dacă pacienții au un risc crescut sau foarte crescut de a dezvolta în viitor boli cardiovasculare, acesta va fi îndrumat către medicul specialist cardiolog.

În a doua etapă, medicii cardiologi recomandă investigații specifice și dacă în urmă analizelor există modificări și o suspiciune înaltă de afecțiune cardiovasculară, atunci pacientul merge mai departe cu planul de investigații. Scopul acestui proces este acela de a preveni o boală cardiacă în stadiu avansat la un pacient asimptomatic sau o complicație a bolii cardiace, cum ar fi infarcul miocardic.

Dr. Ana Maria Mitrică, medic specialist cardiolog în cadrul Angiomedica – Spital de Cardiologie și Boli Cardiovasculare – https://www.spitalulangiomedica.ro/doctor/dr-ana-maria-mitrica/