Catena Racing Team la Bucharest Marathon 2016

Numerosi membri Catena Racing Team au luat start-ul alaturi de peste 14.000 de participanti din peste 60 de tari la cea de-a IX-a editie a Raiffeisen Bank Maratonul Bucuresti 2016. Ei ai concurat la toate cele 4 probe: Cursa Populara – 3,6 km, Semimaraton - 21,097 km, Maraton - 42,195 km si Stafeta - 4x10,548 km. A fost nu doar o competitie sportiva de alergare, ci si o veritabila sarbatoare, din toate punctele de vedere: atmosfera, muzica de toate genurile, incurajari, bucurie, provocare, alergatori de elita din Kenya, Maroc si Etiopia, Ambasadori (campioni olimpici, mondiali, artisti, vedete de televiziune) care au concurat si un oras pe care au avut ocazia sa il admire in pas alergator...
Federatia Romana de Atletism a organizat in cadrul RBBM Campionatul National de Maraton, Seniori, Tineret si Juniori, masculin si feminin si Campionatul National de Maraton pentru Veterani.
Ajuns la cea de-a VI-a editie, ONG Challenge este provocarea adresata celor 20 cauze partenere ale Maratonului Bucuresti precum si tuturor alergatorilor care au aut ocazia sa voteze cel mai bine gestionat punct de hidratare si punct de animatie intalnit pe traseu. Alaturi de alergatorii amatori si profesionisti au luat startul personalitati ale vietii cultural-artistice, sociale si ale sportului romanesc, toti alergand pentru una dintre cauzele umanitare.
Invingatorul Maratonului de 42,195 km, a fost Kiptum James Barmasai din Kenya, cronometrat cu 2h15min05sec, urmat de catre conationalii sai Kitum Edwin Kiplagat, pe locul II, cu 2h16min52sec, si pe locul III Kimeli Patrick Kiprono cu 2h18min36sec. Proba feminina de Maraton a fost castigata de Wakjira Zeritu Begashaw din Etiopia, cu timpul 2h40min33 sec. Pozitiile urmatoare au fost ocupate de catre Kimaiyo Sally Jemutai din Kenya, cu 2h40min50sec si Tayr Fatuma Usen din Etiopia, cu 2h 40min 53.sec. La proba semimaraton, Marco Macchia din Italia a castigat primul loc la masculin, cu 1h11min30sec, si romanca Adela Baltoi cu un timp de 1h18min15sec la feminin. Cursa Maraton Stafeta Vodafone a fost incheiata pe locul I de catre echipa Team Hope Performer, cu timpul 2h13min06sec. La Cursa Populara Ciuc Radler, Emanuel Popa a fost invingator la categoria barbati si de catre Florentina Buga, la categoria femei, in timp ce la Cursa Teen’s Race, au castigat Richard Jucov, respectiv Alice Perjoiu.
Valeria Racila Van Groningen, presedinta Asociatiei Bucharest Running Club, cea care organizeaza Raiffeisen Bank Bucharest Marathon, a declarat ca isi doreste ca de la editia urmatoare maratonul de pe strazile Capitalei sa primeasca din partea AIMS (Asociatia Internationala a Maratoanelor) clasificarea broze level: Am alergat si eu, a fost minunat, a fost o sarbatoare mare a Bucurestiului. Presedintele AIMS a fost aici si speram ca incepand cu anul viitor maratonul nostru sa ajunga la bronze level. Totul a decurs bine, am avut animatori si sustinatori, puncte de hidratare, a iesit si soarele, totul a fost asa cum ne-am dorit. Speram ca anul viitor sa fie si mai frumos.
Pentru ca stilul de viata activ inseamna si veselie, oricare dintre alergatori care au participat la una dintre probe, in cea mai funny costumatie a avut sansa de a castiga o excursie de doua persoane in Kenya.
Noutatea acestei editii a fost ca incepand din acest an traseul Raiffeisen Bank Maratonul Bucuresti a fost transmis online in cadrul transmisiunii live pe www.bucuresti-maraton.ro/live si pe pagina de Facebook a evenimentului – www.facebook.com/bucharest-marathon.com. Programul a cuprins, pe langa vizualizarea imaginilor de pe traseu si interviuri in direct despre cauzele sociale pentru care se alearga si despre personalitatile care au ales sa participe din studioul mobil amenajat in Piata Constitutiei.
Au fost oferite 50 de premii in bani, in valoare totala de 30.000 de euro precum si sute de premii in produse oferite de sponsorii si partenerii evenimentului. La punctele de hidratare si improspatare s-au consumat 38.500 de litri de apa Izvorul Minunilor, 4.800 de litri de bautura energizanta Isostar si 4 tone de fructe oferite de Mega Image.
Evenimentul a necesitat munca a peste 700 de persoane care au lucrat la Sport Expo intre 7 si 9 octombrie, pe traseul competitiei cat si in perioada premergatoare evenimentului. Majoritatea au fost voluntari care s-au inscris pe platforma www.voluntarinsport.ro a Bucharest RUNNING CLUB, alaturi de arbitri si antrenori ai Federatiei Romane de Atletism. Au contribuit de asemenea la organizare peste 200 de angajati din institutii si administratie publica: Jandarmeria, Politia Comunitara, Politia Rutiera, Administratia Strazilor, Directia Invatamant din cadrul Primariei Capitalei, ISU, Ministerul de Interne, SMURD.
Despre Bucharest Running Club (BRC)
Bucharest RUNNING CLUB este organizatorul celor mai mari competitii de alergare stradala si sport de masa din Romania – „Bucharest Running Club premier events”. Incepand cu anul 2008, Bucurestiul a fost inclus in circuitul international al maratoanelor, alaturandu-se celorlalte capitale europene care gazduiesc anual astfel de competitii. In calendarul de evenimente din acest an, pe langa cea de-a noua editie a Raiffeisen Bank Bucharest Marathon si editia a 5-a a OMV Petrom Bucharest Half Marathon, s-a adaugat si prima editie a UniqaAsigurari 10K&Family Run. Competitiile Bucharest RUNNING CLUB sunt acreditate si inscrise in calendarul international al AIMS (Asociatia Internationala a Maratoanelor si Semimaratoanelor) si IAAF. BRC a dezvoltat in Romania modelul asocierii competitiilor de alergare si sport de masa cu o cauza sociala, umanitara sau ecologica iar in prezent sunt peste 20 cauze partenere ale evenimentelor. Acestea cumuleaza fonduri de 50.000 – 100.000 euro anual pentru proiectele comunitare, sociale, educationale, ecologice prezentate. BRC a fost primul ONG care a demarat o platforma de voluntariat sportiv in Romania – www.voluntarinsport.ro iar in prezent colaboreaza cu peste 1.000 voluntari activi care se implica in proiecte si evenimente sportive. BRC organizeaza competitii proprii dar si evenimente de sport de masa pentru companii si ONG-uri. De la infiintare, BRC a organizat peste 100 de evenimente de alergare, miscare in aer liber, sport de masa, voluntariat, educatie, comunicare, dezvoltare comunitara.
Realizator: Oana Georgescu
Foto: Sebastian Oros