Cu frica la psihiatru. Soluții de ieșire din criză

Luni de zile am privit imagini cu orașe golite de oameni, orașe pustii, magazine închise, străzi și parcuri abandonate. Am stat în casă, am ascultat știrile și poate mai mult ca altădată, ne-am temut pentru viața noastră.

Am stat de vorbă cu doamna Roxana Mischianu, medic primar psihiatru, despre frică. Frica de îmbolnăvire, frica de moarte, frica de ceilalți.

Frica este o emoție care ne însoțește toată viața. Ca și de stres, nu putem scăpa, n-avem unde să ne ascundem. Frica e prezentă în noi de la începuturi și rămâne. Când e o situație alarmantă, frica ne ajută să supraviețuim. Ne pune în mișcare, găsim soluții, ne mobilizăm.

Frica ne poate și paraliza. Formele mai grave, de anxietate sau de fobie, pot fi ameliorate și tratate. Trebuie să le recunoaștem, să le acceptăm și să le găsim o rezolvare.

Hobby-ul salvator

Toate recomandările specialiștilor pentru a nu ne lăsa copleșiți de frică, depresie, anxietate, sunt bune. Să găsim o metodă care să funcționeze pentru noi și să o folosim.

Fie că e vorba de meditație, de alergare, plimbare, grădinărit, cusut, scris, citit, rrenovarea, reamenajarea casei, orice tehnică e bună daccă ne place.

Găsirea unui hobby și cultivarea lui, a face ceva din pasiune, nu pentru un câștig, poate face o diferență uriașă.

Oamenii care și-au petrecut izolarea oferindu-și timp pentru cultivarea unui hobby, au trecut mai ușor și mai sănătoși de carantină.

Hobby-urile ne ajută să evadăm dintr-o realitate stresantă, ne țin departe de jurnale și emisiuni tv. Ne apucăm de desenat poate și nici nu știm unde a zburat timpul. Am uitat și de politica externă și de numărul de îmbolnăviri. Am făcut ceva pentru noi și poate am mai câștigat câteva ore de viață de calitate!

Text: Mihaela Moldoveanu