Discopatia lombara, o afectiune care nu asteapta 

Discopatia este un proces de deshidratare, dehitratare, degenerare, de uzura a discurilor intervertebrale. Cand nucleul pulpos al discurilor intervertebrale incepe sa-si piarda din fluide, discul se subtiaza, se deterioreaza.

In functie de localizare, discopatia poate fi cervicala, toracala sau lombara. In zona lombara exista 5 discuri intervertebrale si fiecare dintre ele poate fi afectat.

Simptomul cel mai important in discopatia lombara este durerea. La inceput, poate fi o durere usoara si de aceea pacientii nu ii acorda foarte mare atentie. Dr. Vasile Druta, medic primar ortoped la Clinica Coloana Medicala din Bucuresti, ne vorbeste despre importanta investigarii la cel mai mic semn de durere. Cu cat diagnosticul este pus mai repede si cu cat tratamentul incepe mai rapid, cu atat cresc sansele ca evolutia discopatiei sa fie oprita. Discopatia lombara este un proces degenerativ, nu se vindeca, dar poate fi oprita astefl incat orice persoana tratata corect sa aiba o foarte buna calitate a vietii.

"Ideal este ca pacientul sa ajunga la un medic specialist. O pastila de durere, un antiinflamator nu sunt suficiente; ele calmeaza durerea, dar nu trateaza boala. Tratamentul nu poate fi decat personalizat, individualizat pentru fiecare pacient astfel incat pacientul sa isi reia in scurt timp activitatea si viata obisnuita", mai spune dr. Vasile Druta in interviul acordat echipei Senso Sanatate.

Ce este discopatia, cum se investigheaza, cum se trateaza, aflam dintr-un material dedicat acestei afectiuni.

Cristian Botgros, pacient diagnosticat cu discopatie lombara, a trecut printr-un episod acut, foarte dureros dar si printr-un proces corect de investigare si tratament. Dupa doar 2 – 3 saptamani a putut reveni astfel, la activitatile zilnice obisnuite si mai ales, la pasiunea sa, fotografia.

Realizator: Elena Buhus

Operator imagine: Silviu Crangureanu

Editor montaj: Stanislav Pescu