Gonartroza

Dr. Rodica Marinescu, medic primar chirurgie ortopedica la Spitalul Clinic Colentina, Bucuresti vorbeste despre gonartroze.

Gonartroza este o afectiune degerenativa a articulatiei genunchiului, in care in mod progresiv cartilajul articular se distruge si spatiul articular se micsoreaza. Este mai frecventa la persoanele de sex feminin si afecteaza populatia care a trecut de 40 de ani.

Dereglarile metabolice si hormonale (menopauza) si traumatismele articulare sunt principalele cauze de aparitie a gonartrozei. Pacientii diagnosticati cu gonartroza se confrunta si cu alte probleme cum ar fi: flebite, varice si alte probleme circulatorii.

Boala se manifesta prin umflarea articulatiei si prin dureri violente. De obicei durerea este mult mai puternica atunci cand bolnavul merge sau depune efort. Printr-un examen radiologic amanuntit se poate sti daca este vorba de existetna unui lichid intraarticular sau din contra de ingustarea articulatiei si prezenta unor osteofiti, deformatii, sau a unor corpi liberi in articulatie.

Pacientul se prezinta la doctor cu multiple dureri, impotenta functionala (dificultatea in a-si desfasura activitatile obisnuite si functiile articulatiei afectate). La inceput durerea este moderata, este accentuata de efort, si in timp ea devine din ce in ce mai intensa, determinand astfel pacientul sa devina un consumator cronic de analgetice si de antiinflamatori nesteoeridieni, medicamente care au o sumedenie de reactii adverse si care pot, pe termen lung, sa-i dea afectiuni legate de aceasta terapie.

Mai deranjanta este afectarea mobilitatii articulare, in sensul ca pe masura ce articulatia se distruge, mobilitatea acestei articulatii se reduce progresiv. Astfel incat, in stadiile avansate, pacientii reusesc sa indoaie genunchiul la jumatate fata de genunchiul normal sau, de asemenea, au dificultati mari in a intinde genunchiul. Toate acestea conduc la dificultati in ceea ce priveste mersul si activitatile obisnuite.

Datorita cresterii duratei de viata, implicarii pacientilor in activitati sportive si faptul ca a fost o perioada in care meniscurile erau sacrificate, de fapt erau operate sau indepartate total, gonartroza este o afectiune care are o incidenta foarte mare si se afla in crestere, mai ales in ultimii ani. De aceea atentia doctorilor se adreseaza unor procedee atat de preventie cat si de tratare chirurgicala.

In cadrul procedeelor de preventie intra un regim de viata adecvat, in care pastrarea greutatii corporale optime are un rol deosebit de important, si de asemenea activitatea fizica desfasurata in mod regulat are o componenta importanta.

Pe langa acestea, pacientul trebuie sa tina cont de efectuarea unor programe de kinetoprofilaxie pentru a preveni gonartroza, folosirea unor pantofi comozi (recomandata este incaltamintea cu toc mic), evitarea expunerii articulatiei genunchiului la traumatisme directe sau indirecte.

Cat despre tratarea chirurgicala, se aplica standardul de aur: artroplastia de genunchi cu endoproteza. Se poate proteza doar partial, sau total fara protezarea rotulei, ori impreuna cu aceasta (tricompartimental).

Se mai pot realiza si:

a. osteotomia de corectie = corectarea deviatiilor genunchiului. Este indicata la pacientii cu modificari artozice moderate. Necesita osteosinteza ferma ai mobilizare precoce.

b. plastia de cartilaj

c. denervarea articulara

d. artrodeza – foarte putin utilizata in prezent.