Se spune că o femeie este datoare cu cel puțin un episod de infecție urinară în timpul vieții, iar cele mai adesea fac cistită acută, afecțiune ce îmbrăca un spectru larg de manifestări. În cazurile ușoare, cistita este asimptomatică. În cazuri mai severe, infecția poate căpăta aspectul de așa-zisă ”cistită hemoragică”, cu dureri foarte puternice și usturimi la urinare, la care se adaugă eliminarea de urină de culoare roșiatică, chiar sangvinolentă. Chiar dacă simptomatologia este spectaculoasă, infecția poate fi tratată cu antibotic și afecțiunea se vindecă.
Spre deosebire de femei, bărbații fac infecții urinare mult mai rar. Cu toate acestea, atunci când apare o infecție, simptomele sunt mult mai severe. Mai mult, infecția nu se limitează doar la vezica urinară, ci afectează și prostata, provocând o afecțiune numită prostatită acută. Simptomele infecției sunt urinările frecvente, cu usturime, frisoane și chiar febră. Pacienții care prezintă aceste simptome ar trebui să se adreseze unui medic urolog sau nefrolog pentru a fi evaluați și pentru a se exclude o posibilă implicare a prostatei.
Dincolo de faptul că femeile sunt mai predispuse decât bărbații, alți factorii de risc pentru infecțiile urinare sunt hidratarea necorespunzătoare, constipația cronică, igiena precară, utilizarea de lenjerie din materiale sintetice și utilizarea spermicidelor. Toate acestea pot predispune la infecții repetate de tract urinar. Există și afecțiuni ginecologice care pot provoca astfel de simptome, motiv pentru care pacienții trebuie investigați pentru a se trata cauza, nu doar efectul.
Este important ca infecțiile urinare să fie abordate diferit la femei și bărbați. La femei, pentru infecțiile urinare joase, de tipul cistitelor, adică infecțiile urinare care sunt limitate la nivelul vezicii urinare, tratamentul antibiotic durează între 5 și 7 zile. Decizia se va lua individualizat, în funcție de tipul microbului și medicamentele la care pacientul este sensibil. Dacă există o infecție la nivelul rinichilor, adică o infecție urinară înaltă, atunci tratamentul poate dura până la 14 zile. În cazul bărbaților diagnosticați cu prostatită acută, tratamentul poate dura până la 21 de zile, în funcție de severitatea simptomelor și de microbul care a fost identificat.
Dacă sunt tratate corect și la timp, majoritatea infecțiilor nu mai revin.
Dr. Vlad Vinereanu, medic nefrolog în cadrul Clinicilor LOTUS-MED