Libertatea și sănătatea merg mână în mână. Ambele sunt valori importante la care ținem foarte mult. Suntem liberi să decidem dacă vrem să fim sănătoși și cum putem să ajungem acolo. Dar e vorba oare doar despre sănătatea personală?
Ca să aflăm mai multe despre mecanismele care îi împing pe oameni să respecte sau nu regulile impuse de autorități pentru sănătatea tuturor, am vorbit cu doamna doctor Roxana Mischianu, medic primar psihiatru. Am aflat că libertatea vine la pachet cu responsabilitatea. Doar că nouă, nu prea ne place să fim responsabili.
Din punct de vedere istoric, ne-am câștigat libertatea în 1989. Și de atunci, am trăit sub auspiciile ei, neștiind prea bine cum s-o consumăm, s-o digerăm, s-o trăim la maxim.
În prezentul acesta, amenințat de un nou virus, se vorbește tot mai mult despre libertate, despre îngrădiri și interdicții. Și lumea clocotește de conspirații și manifestații pentru respectarea drepturilor. Ce facem cu ea, cum o experimentăm, cât de liberi suntem și dacă înțelegem că libertatea înseamnă mai mult decât a spune ce vrei? Și cum respectăm și libertatea celuilalt? Cum facem să nu-i îmbolnăvim pe ceilalți cu libertatea noastră nelimitată ?
Societatea modernă, atașată de satisfacerea plăcerilor și de sintagme de genul fac ce vreau când vreau, e mai puțin dispusă la concesii. Îngrădirea circulației din timpul carantinei, interdicțiile, păstrarea distanței, respectarea regulilor impuse de autorități, sunt pentru fiecare dintre noi și toți am suferit sau am sacrificat ceva în numele binelui general.
Pare însă tot mai greu să acceptăm și greșelile autorităților și propriile anxietăți. Fugim de responsabilitate poate și pentru că ne temem pentru sănătatea noastră și a celor dragi. Pare mai ușor să ne facem că nu există nicio amenințare decât să stăm o clipă să reflectăm nu doar la drepturile ci și la responsabilitățile noastre. Ca cetățeni și ca oameni.
Text: Mihaela Moldoveanu