Mamografia digitala cu tomosinteza

Dr.Dana Nedelcu-medic primar radiologie, imagistica medicala-Clinica Neolife vorbeste despre o tehnica moderna de investigare a sanului-mamografia digitala cu tomosinteza.

Generalitati

Tomosinteza este o noua tehnologie mamografica digitala folosita in investigarea sanului, care este net superioara celorlalte metode de screening ale cancerului mamar.Aceasta tehnica de ultima ora foloseste o tehnologie imagistica tridimensionala ( 3D), in comparatie cu mamografia standard care realizeaza doar o imagine bidimensionala ( 2D).Posibilitatea de a se executa sectiuni imagistice in tumora face din mamografia digitala cu tomosinteza o metoda mult mai concludenta, mai valoroasa si mai avantajoasa fata de mamografia standard digitala atunci cand se depisteaza si evalueaza o formatiune canceroasa mamara. Aceasta metoda permite o ilustrare evidenta si clara a ariilor problematice prin recombinarea tridimensionala a imaginilor obtinute, imagini de sectiune din tumora.

Avantajele mamografiei digitale cu tomosinteza sunt:

-permite detectia si diagnosticul precoce chiar si al tumorilor de dimensiuni reduse;

-reduce probabilitatea de a rechema pacientul pentru o mamografie repetata, de aceea doza de radiatii la care sunt expusi pacientii este diminuata;

-reduce riscul efectuarii biopsiilor si interventiilor chirurgicale inutile;

-traseaza cu acuraţe limitele tumorale si determina cu precizie localizarea acesteia intr-o harta tridimensionala;

-reduce durerea prin exercitarea unei presiuni mult mai blande asupra sanului la efectuarea filmului fata de metodele clasice mamografice.

Mamografia este un examen radiologic, imagistic recomandat a fi facut periodic de femeile aflate peste 40 de ani.Ea este o metoda sigura de detectie a cancerului de san.
Mamografia este recomandata a fi facuta o data la 2 ani, daca nu sunt evidentiate probleme, iar in anul in care nu se face mamografie este bine sa se faca o ecografie de san.

Acest material va este oferit de Catena.
Realizator: Claudia Anton