Mituri despre bolile de inimă

Persoanele tinere nu dezvoltă boli cardiovasculare! Aspirina te păzește de bolile de inimă! Sportul nu este indicat persoanelor diagnosticate deja cu o boală cardiacă! Acestea sunt doar câteva dintre zecile de mituri pe care le auzim frecvent. În ce măsură sunt acestea adevărate ne lămurește dr. Ana Maria Mitrică, medic specialist cardiolog în cadrul Angiomedica – Spital de Cardiologie și Boli Cardiovasculare.

Mit: Toată lumea trebuie să ia aspirină după o anumită vârstă pentru a preveni un infarct miocardic acut

Greșit! Nu toată lumea trebuie să ia o aspirină (acid acetilsalicilic) pe zi pentru a preveni un infarct pentru că orice medicament are efecte adverse. Luată fără recomandarea medicului, aspirina poate provoca hemoragie digestivă superioară sau inferioară, adică sângerări la nivelul tractului digestiv. Aceste hemoragii pot fi chiar severe și pot produce complicații cu risc vital, cum ar fi ulcerele hemoragice. Așadar, acestea sunt complicații de temut iar aspirina nu trebuie luată de rutină de către pacienții după o anumită vârstă. Tratamentul cu acid acetilsalicilic trebuie urmat doar dacă medicul cardiolog v-a indicat acest lucru.

Mit: Magneziul ajută la prevenirea bolilor de inimă

Acesta nu este un mit, medicii cardiologi recomandând suplimentele alimentare sub formă de magneziu pacienților care au artimii ușoare. Deși nu fac minuni, studiile au arătat că magneziul are un efect benefic și ajută la controlul artimiilor ușoare.

Mit: Persoanele tinere nu au probleme cu inima

Da, nu toate persoanele tinere dezvoltă boli de inimă. Însă, persoanele care au în familie rude cu boli cardiovasculare, mai exact infarct miocardic acut la sub 50 de ani sau accident vascular cerebral la vârstă tânără, au o predispoziție genetică de a dezvolta și ele astfel de complicații la vârstă tânără. Din acest motiv, acești pacienți trebuie să meargă să-și facă investigații mai devreme. Acest lucru este important pentru a depista dacă pacientul tânăr nu suferă de o boală genetică de tipul dislipidemiei familiale, care poate duce la boli cardiace.

Mit: Un pahar de vin roșu face bine la inimă

Acesta este un adevăr demonstrat prin studii. Vinul roșu conține antioxidanți care au un efect benefic antiinflamator asupra sistemului arterial sau peretelui vascular și previne îmbolnăvirea arterelor.

Mit: Cafeaua ajută la prevenirea bolilor de inimă

Consumul de cafea este benefic atât timp cât există și moderație. Specialiștii recomandă să consumăm maxim 2 cești de cafea de calitate pe zi. În caz contrar, prea multă cofeină poate declanșa anumite aritmii cardiace. În special persoanele tinere diagnosticate cu o tulburare de ritm importantă trebuie să evite consumul de cofeină, nu neaparat din cafea, ci și din celelalte produse.

Mit: Persoanele slabe nu fac colesterol

Acesta este clar un mit. Colesterolul crescut nu reprezintă o problemă doar pentru persoanele cu exces de greutate sau obeze, ci inclusiv la persoanele subponderale sau cu o greutate normală poate apărea, dacă suferă de hipercolesterolemie familială. La aceste persoane se poate depista un colesterol și de trei-patru ori mai mare decât valoarea normală. Din cauza acestei boli genetice pacienții sunt predispuși la boală coronariană severă și la infarct miocardic.

Mit: Persoanele care au boli de inimă nu au voie să facă sport

Și acesta este doar un mit. Sportul ajută la prevenirea bolilor de inimă iar toate ghidurile actuale recomandă pacienților cardiaci să facă exerciții fizice la intensitate moderată pentru că vor obține multe beneficii. Scăderea în greutate ajută la un control mai bun al diabetului, la un tonus muscular mai bun și la o stare psihică mai bună. De asemenea, în urma efortului fizic se eliberează substanțe care au un efect antiinflamator la nivelul peretelui vascular. Așadar, exercițiile fizice efectuate în mod constant sunt benefice pentru sănătate, iar studiile au dovedit în repetate rânduri că aduc un beneficiu maxim.

Dr. Ana Maria Mitrică, medic specialist cardiolog în cadrul Angiomedica – Spital de Cardiologie și Boli Cardiovasculare – https://www.spitalulangiomedica.ro/doctor/dr-ana-maria-mitrica/