SALTEA ORTOPEDICA CU AER ANTIESCARA

Salteaua antiescara este ideala in reducerea incidentei escarelor (ulcerelor) de presiune si optimizarea confortului pacientilor. De asemenea, asigura: ingrijirea individuala la domiciliu, pe termen lung si reducerea durerilor, conform prescriptiilor medicului.

Acest tip de saltea, general numita saltea antiescara (saltea antidecubitus), produsa si importata din Italia, este o saltea cu protuberante pline cu aer si care este destinata pentru o folosinta indelungata pentru pacientii care au probleme de mobilitate, special construita cu un sistem ce permite ventilarea corpului.

Este realizata dintr-un PVC durabil, ce suporta si sustine corect corpul uman. Materialul special din care este facuta baza saltelei reduce alunecarea acesteia de pe salteaua normala pe care este asezata. Sistemul este format din salteaua antiescara si pompa de presiune alternativa. Pompa scade si creste alternativ presiunea aerului in cele doua randuri de celule ale saltelei antiescara, schimband punctele de presiune in care corpul atinge salteaua, imbunatateste circulatia sanguina, prevenind aparitia zonelor cu escare.

Escara sau ulcerul de presiune, afectiune tot mai des intalnita in lumea moderna datorita unei suite de factori favorizanti, o afectiune grava, greu de suportat, dificil de vindecat sub tratament medicamentos si uneori chirurgical. Escarele apar la persoanele cu mobilitate redusa sau imobilizate, presiunea de decubit exercitata asupra pielii si a tesuturilor moi intre planul patului, fotoliului si sistemul osos al persoanei diminueaza circuitul sanguin care le alimenteaza si tesuturile incep sa se deterioreze. Primul semn este lezarea pielii dupa care escara avanseaza pana la os daca nu este tratata.

Salteaua antiescare are rol dublu, de preventie a aparitiei escarelor, iar daca escarele au aparut de ameliorare. Daca pacientul are deja escare acestea trebuie tratate cu solutii si pansamente specifice in paralel cu utilizarea saltelei antiescare. Salteaua are 130 de celule pneumatice, 65 dintre ele sunt umflate de pompa timp de 5 minute, dupa care acestea pierd presiune fiind umflate celelalte 65 de celule timp de 5 minute. In acest fel corpul utilizatorului se sprijina pe 65 de puncte care se schimba la fiecare 5 minute, anuland efectele presiunii de decubit. Presiunea cu care se umfla salteaua antiescare este reglabila si se stabileste raportat la greutatea utilizatorului. Ca masuri suplimentare de prevenire mentionam: folosirea unui cearceaf de bumbac pus peste saltea, evitati umezeala prelungita pe pielea pacientului (pampers), folositi haine de bumbac, fara cute, cusaturi groase, cordoane, catarame, etc. Pompa de presiune alternanata trebuie sa lucreze continuu, pentru protectia bolnavului, consumul de energie electrica este foarte mic.

Salteaua antiescara ajuta in prevenirea escarelor de decubit. Dispozitivul functioneaza pe principiul ca, punctele de sprijin ale corpului pe saltea trebuie schimbate din 3 in 3 minute. Schimbarea punctelor de sprijin limiteaza astfel compresia indelungata a vaselor sangvine cu zonele osoase si este permisa irigarea tesuturilor. Salteaua antiescara se aseaza peste o saltea normala si se conecteaza la compresorul cu presiune reglabila.

Salteaua este formata din doua serii de celule, iar compresorul alterneaza automat presiunea aerului dintr-o serie in alta. Aceasta alternare are loc din 3 in 3 minute, conservand astfel microcirculatia sangvina subcutanata. Presiunea se regleaza in functie de greutatea pacientului.

Greutate maxima suportata: 110 kg. Greutatea minima care permite eficienta saltelei: 50 kg.