Suntem cu totii in ziua de astazi mai preocupati de sanatatea noastra, pe masura ce numarul si diversitatea factorilor care ne afecteaza cresc. Mai ales in cazul femeilor, de multe ori acestea au efecte nefaste pe termen lung, desi cauzele pot fi dintre cele mai banale. Iata de ce este important ca fiecare femeie sa stie cat mai multe despre corpul sau, dar mai ales este necesara o cunoastere amanuntita a antecedentelor personale atat fiziologice, cat si patologice, inclusiv a antecedentelor patologice din familie.
Coplesite de probleme si de griji de tot felul, femeile isi pot neglija sanatatea si, preocupate de binele copiilor, al sotilor, al parintilor in varsta ele ignora propriile nevoi.
Analizele facute periodic si evaluarea clinica urmate de recomandarea pasilor de bilant al starii de sanatate si de integrarea tuturor informatiilor pentru realizarea unui plan de supraveghere a starii de sanatate sunt esentiale. Cercetatorii spun si ca alimentatia este cheia, dar este necesar un regim de viata sanatos, fara excese, cu miscare in aer liber. Si aceasta si pentru ca femeile sunt de doua pana la trei ori mai predispuse decat barbatii de a suferi de anxietate, stari depresive, atacuri de panica. In cazul depresiei, sanatatea fizica a femeilor poate fi afectata intr-o masura mai mare decat in cazul barbatilor.
Din motive hormonale, depresia poate aparea atunci cand femeile se asteapta sa fie cel mai fericite, si anume dupa ce nasc. Femeile pot reactiona in mod diferit la medicamente, mai ales ca de-a lungul vietii, organismul femeii este supus unor schimbari care influenteaza sanatatea: aparitia menstruatiei, anii de fertilitate, menopauza. Potrivit specialistilor, femeilor sunt afectate intr-o proportie mai mare de anumite boli, iar formele pe care le fac pot fi mai grave. Putem enumera doar astmul, obezitatea datorata si schimbarilor hormonale, tulburarile de alimentatie (bulimia, anorexia), osteoporoza, bolile cu transmitere sexuala, insomia sau bolile autoimune (de exemplu, tiroida autoimuna si lupusul).
Despre toate acestea, dar si despre afectiunile ce pot aparea in sezonul estival, ne-a vorbit Dr. Calin Adrian Boeru, medic primar obstetrica ginecologie la Ploiesti, fost manager al Spitalului Obstetrica – Ginecologie din localitate. Absolvent al Universitatii de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa din Iasi, acesta si-a inceput cariera la Spitalul Clinic de Obstetrica –Ginecologie Elena Doamna ca medic rezident si apoi medic specialist. Din anul 2006 isi desfasoara activitatea la Ploiesti, iar din 2011 a devenit membru in Consiliul Colegiului Medicilor Prahova si este reprezentant in Adunarea Generala al Colegiului Medicilor din Romania. Dr. Calin Adrian Boeru a obtinut in 2009 o Diploma de Master in Management si Strategie pentru Administratie Europeana (Facultatea de Litere si Stiinte, UPG Ploiesti) si doi ani mai tarziu, o Diploma de Master in Managementul Serviciilor de Sanatate (Management Sanitar, Facultatea de Management, ASE Bucuresti). Experienta in domeniu a acumulat-o si prin participari la congrese, cursuri (Management Spitalicesc. Scoala Nationala de sanatate publica si management sanitar), manifestari, interne si internationale in specialitatea obstetrica ginecologie; are atestate de studii complementare in histeroscopie, chirurgie laparoscopica ginecologica, ecografie obstetricala si ginecologica s.a. a fost distins cu Premiul de excelenta in e-Health proiectului Cresterea eficientei serviciilor medicale ale Spitalului de Obstetrica Ginecologie Ploiesti prin implementarea de solutii e-sanatate si Premiul pentru Management Medical Modern. Din 2009 este coordonatorul Proiectului Sustinerea implementarii de solutii e-sanatate. Programul operational sectorial: Cresterea competitivitatii economice; axa prioritara III. Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor pentru sectoarele privat si public; Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale. Cresterea eficientei serviciilor medicale ale Spitaluilui Obstetrica Ginecologie Ploiesti prin Implementarea de solutii e-sanatate”. Intre 2006 – 2014 a coordonat proiectul “Amenajare si Modernizare Corpul D din Spitalul de Obstetrica Ginecologie Ploiesti Jud. Prahova.
Realizator: Oana Georgescu