Scintigrafia osoasa

Dr. Ruxandra Vladescu, medic primar radiolog cu competenta in medicina nucleara si ecografie la SUUB, vorbeste despre scintigrafia osoasa si scintigrafia cu leucocite marcate.

Sistemul osos este alcatuit din totalitatea oaselor organismului uman si a articulatiilor dintre ele. Articulatiile leaga oasele, integrandu-se intr-un sistem numit schelet. Numarul total al oaselor care alcatuiesc scheletul omului este de 223, din care 95 sunt oase perechi, iar 33 oase neperechi.

Scintigrafia osoasa reprezinta o tehnica imagistica destinata sa gaseasca zone anormale in oase.

Aceasta operatiune presupune vizualizarea scheletului dupa administrarea unei substante radioactive, care se fixeaza la nivelul unde exista o leziune osoasa. Astfel, scintigrafia poate fi pozitiva cand radiotrasorul hiperfixeaza la nivelul coloanei vertebrale in spondilodiscita, tumori, artroza etc.

Actual, scintigrafia este prescrisa de catre medic mai ales in cazul existentei leziunlor osoase multiple (frecvent metastaze) pentru a evalua invazia la nivelul intregului schelet a maladiei.

Se poate concentra asupra unei regiuni, dar in general este utilizata pentru scanarea intregului schelet. Procedeul presupune injectarea unui radiotrasor, adica a unei mici cantitati de substanta radioactiva.

Cu exceptia injectiei, procedura este complet nedureroasa. La un anumit interval de timp dupa injectare, radiatia emisa de corp este captata cu o camera gamma – locurile cu metabolism mai activ capteaza mai mult trasor si prin urmare apar ca “zone calde”.

Astfel de “zone calde” pot corespunde fie unor regiuni cu activitate tumorala, fie unor regiuni unde se manifesta alte afectiuni, cum ar fi artroza.