Unul din sase cupluri sufera de infertilitate

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrica-ginecologie, Centrul Medical Fertilia, cu o experienta de aproximativ 16 ani in tratarea infertilitatii, ne vorbeste despre infertilitate - afectiunea cu un impact major asupra vietii sociale, profesionale si personale a cuplului, extinsa la nivel mondial. In Europa, unu din sase cupluri sufera de infertilitate, statistica valabila si in tara noastra.

Un cuplu se numeste infertil atunci cand au trecut douasprezece luni de contacte sexuale neprotejate si nu a aparut sarcina. In cazul femeilor trecute de varsta de 35 de ani, o sarcina care intarzie sa apara mai tarziu de sase luni in urma unor contacte sexuale neprotejate ar trebui sa ridice semne de intrebare si sa le trimita la medic.

Teste de depistare a infertilitatii la femei si la barbati

In cazul barbatilor, se efectueaza o spermograma, o spermocultura si daca acestea au valori anormale, se trece la alte teste mai profunde de laborator. In ceea ce priveste partea feminina a cuplului, se incepe cu testele infectioase, apoi se evalueaza trompele uterine si starea ovarelor, prezenta sau absenta ovulatiei si uterul, pentru a identifica o posibila malformatie congenitala sau o anomalie uterina.

Amanarea sarcinii este principalul factor social care in ultimul timp a crescut aceasta patologie. Varsta propice la care corpul este pregatit sa mentina o sarcina este intre cuprinsa intre 20 – 27 de ani. Femeile trebuie sa se pregateasca psihic sa devina mame pana la varsta de 30 de ani! Anual, se recomanda efectuarea unui test de fertilitate.

Infertilitatea este o boala recunoscuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Acest material va este oferit de Catena.
Realizator: Alexandra Lupu