Vitaminele in sarcina

În majoritatea cazurilor, imediat după momentul în care o femeie primește confirmarea sarcinii, începe să aibă o multitudine de întrebări și dileme legate de perioada ce urmează, iar printre acestea se numără și dacă trebuie să ia vitamine sau nu.

”Cel mai important pas este ca gravida să facă echipă bună cu medicul ginecolog și să se sfătuiască împreună dacă este sau nu nevoie de vitamine ori suplimente alimentare, în urma unor seturi de analize uzuale și specifice sarcinii. Este bine ca viitoarele mămici să nu își auto-administreze suplimente pentru că, o parte din acestea pot face mai mult rău decât bine”, a explicat Dr. Nahid HASSAN – MOUSAVI, medic ginecolog la Centrul Medical Integrat LOTUS-MED.

Vitamina A, contraindicată

Acest tip de vitamină este contraindicat în sarcină, ori poate fi administrat în cantitate mică, în funcție de situație. În plus, medicii spun că, aceste suplimente trebuie calibrate ca și cantitate în funcție de carența ce se descoperă la fiecare gravidă în parte. De exemplu, suplimentele de fier dacă nu sunt atent administrate pot provoca o serie de neplăceri, iar pe de altă parte, dacă femeia are o anemie pronunțată, atunci este din nou nevoie de o cantitate optimă pentru a suplini carența.

În cazul în care viitoarea mămică dorește să își asigure aportul necesar de vitamine pentru ea și pentru bebeluș, calea cea mai sigură este printr-o alimentație echilibrată, bogată în lactate, frcte și legume. Organismul său are capacitatea de a transmite către făt toate substanțele hrănitoare din alimente.

Vitaminele la sarcinile FIV

În ceea ce privește sarcinile obținute prin FIV, acestea trebuie tratate la fel ca și cele obținute pe cale naturală, iar din punctul de vedere al suplimentelor alimentare, părerea specialiștilor este că vitaminele trebuie să fie administrate doar la recomandarea medicilor ginecologi, în urma unor analize complete pe care gravida le va repeta de la un trimestru de sarcină la altul.