Secretele unei demachieri corecte

Indiferent daca sunteti genul care prefera un aspect natural sau, dimpotriva, un machiaj sofisticat, la finalul zilei, demachierea si curatarea tenului sunt gesturi esentiale pentru sanatatea pielii. Oferta de produse este atat de larga, incat, uneori, alegerea unui produs de curatare pare o misiune imposibila.
Oscilam intre gel, ulei, sapun, spuma, solutie bifazica, lotiune, apa micelara sau lapte demachiant… Care este cel mai bun? Sau, mai bine spus, care este cel mai bun pentru fata dumneavoastra? Solutiile micelare sunt un produs de generatie mai recenta, despre care se vorbeste foarte mult. Merita buna reputatie? Ei bine, raspunsul succint este: da. Avantajul solutiilor micelare este ca pot fi folosite pentru aproape orice tip de ten, de la mixt/gras pana la tenul deshidratat si/sau sensibil.

Igiena, da, dar fara excese!

Igiena tenului este importanta, insa este la fel de important sa nu exageram utilizand produse prea degresante sau cu o frecventa prea mare. Recomandarea generala este sa nu spalam fata de mai mult de doua ori pe zi, dimineata si seara. Temperatura apei are si ea un
rol major, fiind recomandata temperatura camerei (apa calduta, nu fierbinte, deoarece cea din urma poate irita tenul si induce dilatarea capilarelor, favorizand o eventuala cuperoza).

Alegeti demachiantul in functie de compozitie!

Anumite substante (de exemplu, sodiu lauryl sulfatul, alcoolul, mentolul, parfumurile) pot fi iritante, fiind de evitat. Daca, dupa utilizarea demachiantului, pielea este iritata sau „tine”, acesta poate fi un semn ca produsul ales este prea degresant si pielea dumneavoastra are nevoie de o curatare mai blanda. Uneori, poate fi necesara schimbarea produsului in functie de anotimp: un demachiant foarte bland iarna, cand pielea este mai uscata si agresata, si un demachiant usor, mai degresant, in lunile de vara. Pentru persoanele care se confrunta cu acnee, pot fi necesare produsele demachiante care contin substante active − de exemplu, acidul salicilic sau peroxidul de benzoil.

Nu doar ingredientele conteaza, ci si galenica

Spuma demachianta este, in general, destinata tenului gras si/sau acneic si poate fi iritanta pentru tenul sensibil sau deja iritat. Gelul poate fi utilizat pentru diverse tipuri de ten, fiind, in general, bine tolerat, insa este un ajutor excelent mai ales pentru tenul gras si/sau acneic.Uleiul demachiant este, de obicei, destinat pielii deshidratate si necesita curatare in doi pasi (pasul 1 implica utilizarea uleiului pentru indepartarea machiajului, pasul 2, utilizarea unui al doilea produs pentru indepartarea uleiului). Laptele demachiant este, poate, produsul cel mai cunoscut, fiind adecvat pentru tenul uscat si foarte uscat.

Solutiile micelare: curatare completa

Datorita unui principiu revolutionar, solutiile micelare atrag impuritatile si produsele de machiaj prezente pe fata, curatarea si demachierea devenind mult mai usoare si mai putin traumatizante pentru ten. In plus, solutiile micelare nu asociaza senzatia ca tenul ramane usor gras (ceea ce se poate simti dupa demachierea cu un lapte, o crema sau un ulei demachiant). O solutie micelara este formata, de fapt, din ansambluri moleculare sferice, numite micelii, in care agentii de curatare se aranjeaza intr-o anumita ordine, ce permite captarea in interiorul sferei micelare a resturilor de machiaj, sebum, impuritati acumulate la nivelul fetei pe durata intregii zile. Practic, moleculele din solutie au un pol hidrofil (care fixeaza molecula apoasa) si un pol lipofil (care fixeaza molecule lipidice). Dupa ce folositi o solutie micelara, nu trebuie sa clatiti fata cu apa sau sa apelati la alte produse cosmetice, deoarece apa micelara indeplineste toate aceste criterii.
REALIZATOR: CORINA VOICU
EDITOR: STANISLAV PESCU
OPERATOR: SILVIU CRANGUREANU