Fundatia Renasterea a lansat recent Coalitia pentru Sanatatea Femeii, un parteneriat strategic intre ONG-uri, profesionisti din sistemul medical si toti aceia interesati in a promova importanta educatiei si preventiei in ceea ce priveste cancerul de col uterin, ovarian si de san. Evenimentul a fost gazduit de Palatul Parlamentului, Sala Comisiei pentru Sanatate si Familie a Camerei Deputatilor si moderat de Andreea Esca, Ambasador al Fundatiei Renasterea. La eveniment au participat si Dr.Diana Loreta Paun, Consilier de Stat, Dep. Sanatate Publica, Presedintia Romanieim Dr.Corneliu Florin Buicu, Presedinte
Comisia de Sanatate si Familie, Camera Deputatilor, Diana Badilita, Qualitative Project Manager ISRA, Dr. Marius Geanta, Presedinte, Centrul pentru Inovatie in Medicina (InoMed) s.a.
Acest proiect initiat de Fundatia Renasterea a fost generat si de rezultatele studiului Afectiuni oncologice feminine in Romania, cea mai ampla cercetare privind impactul cancerului de col uterin, cancerului ovarian si a celui de san in tara noastra. Astfel, pentru a contura o imagine cat mai clara a situatiei cu care se confrunta pacientele si sistemul medical in relatia cu aceste trei boli, au fost centralizate date cu privire la incidenta, prevalenta si mortalitatea asociata acestora, precum si informatii cu privire la programele de preventie, screening, diagnosticare precoce si tratament din Romania. Au fost analizate perspectiva si parerile medicilor de familie si a ginecologilor cu privire la programele de screening, precum si la provocarile legate de managementul cancerului de col uterin, cancerului ovarian si a celui de san.
59,3% – rata de supravietuire cumulata pentru cancerul cervical, ovarian si de san in Romania!
Din pacate, conform primelor rezultate ale studiului, rata de supravietuire totala in Romania, in aceste trei forme de cancer este de doar 59,3%, comparativ cu o medie europeana de 69,4% (Globocan, 2012).
Avand o imagine mai limpede asupra situatiei din Romania in privinta cancerului de col uterin, cancerului ovarian si a celui de san, stiind care sunt problemele, putem veni si cu solutii – a declarat Mihaela Geoana, presedintele Fundatiei Renasterea.
Accesul limitat la investigatii medicale si tratament, precum si lipsa de informare a femeilor, ne plaseaza in fruntea Europei in ceea ce priveste mortalitatea provocata de aceste trei boli. Spre exemplu, in timp ce in tari precum Germania, Franta sau Austria, peste 80% dintre femei au facut un test Babes Papanicolau cel putin o data in viata, in Romania, procentul este de doar 17%. Printr-un efort comun si sustinut al tuturor actorilor cheie ai sistemului medical si ai societatii romanesti, le putem ajuta pe femeile din Romania sa aiba mai multe sanse la viata. Este nevoie de implicarea noastra, a tuturor, pentru a putea face o schimbare in bine, de aceea Coalitia pentru Sanatatea Femeii este deschisa catre oricine doreste sa ni se alature.
Sustinatori ai Coalitiei pentru Sanatatea Femeii
Alaturi de Fundatia Renasterea, membrii Coalitiei pentru Sanatatea Femeii sunt: Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania si Alianta Pacientilor Cronici din Romania, Institutul pentru Educatie si Dezvoltare in Sanatate, Societatea Romana de Chirurgie a Sanului si Oncologie si Societatea Romana de Medicina Sportiva.
Proiectul se bucura si de sprijinul Comisiei de Sanatate si Familie a Camerei Deputatilor, Ministerului Sanatatii si al Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice. Parteneri ai acestei initiative sunt Centrul pentru Inovatie in Medicina, Politici de Sanatate (parteneri strategici), Roche Romania, KOL Medical Media, Revista Hipocrate, Scoala Pacientilor. Toti militeaza pentru sustinerea sanatatii femeilor din Romania, a importantei preventiei si diagnosticarii precoce a cancerului ovarian, de col uterin si mamar.
Pentru a contura o imagine cat mai clara a situatiei cu care se confrunta pacientele si sistemul medical in relatia cu aceste trei boli, au fost centralizate date cu privire la incidenta, prevalenta si mortalitatea asociata acestora, precum si informatii cu privire la programele de preventie, screening, diagnosticare precoce si tratament din Romania. De asemenea, a fost analizata perspectiva medicilor de familie si a ginecologilor cu privire la programele de screening, precum si la provocarile legate de managementul cancerului de col uterin, cancerului ovarian si a celui de san.
Concret, iata care sunt informatii cuprinse in prima parte a studiului „Afectiuni oncologice feminine in Romania”, realizat de Coalitia pentru Sanatatea Femeii:
– Cancerul de san reprezinta principala cauza de deces prin cancer in randul femeilor, dar 98% dintre femeile diagnosticate cu cancer de san incipient traiesc cel putin inca 5 ani.
– Cancerul de col uterin este a 4-a cea mai intalnita forma de cancer in randul femeilor, rata de vindecare in cazul bolii descoperite in faza incipienta fiind de 93%.
– Cancerul ovarian ocupa al 7-lea loc in clasamentul celor mai intalnite tipuri de cancer in randul femeilor, iar 45% dintre femei supravietuiesc la 5 ani de la diagnosticare.
In etapa a doua a studiului Afectiuni oncologice feminine in Romania, va fi analizata perspectiva femeilor afectate de aceste trei tipuri de cancer, iar ulterior, pe baza datelor disponibile de la institutele de cercetare, de la medici si pacienti, dar si pe baza datelor economice, va fi realizata o analiza a impactului economic si social pe care aceste forme de cancer le au, in Romania anului 2016. Toate demersurile din cadrul campaniei se vor concretiza printr-o serie de propuneri ce vor fi inaintate catre autoritati in vederea includerii lor intr-o strategie nationala pentru sanatatea femeilor.
Realizator: Oana Georgescu