Discipol al Acad. Prof. Dr. Leon Danaila, considerat drept unul dintre cei mai importanti neurochirurgi din Europa si nu numai, dar si unul dintre cele 500 de genii ale secolului XXI, Lt.Col.Dr. Cristian Nastase este membru de baza al echipei Sectiei de Neurochirurgie de la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central "Carol Davila". Doctor in stiinte medicale si medic primar neurochirurgie, acesta afirma acum ca nici macar nu si-ar putea imagina ca ar fi putut alege o alta meserie sau alta specialitate.
Neurochirurgia, una dintre cele mai dificile, riscante si …sensibile ramuri ale medicinii a devenit in timp marea sa pasiune, careia i-a dedicat si ii dedica mare parte din insasi existenta sa. Este imposibil sa performezi si sa ai rezultate notabile in acest domeniu daca nu i te dedici aproape in totalitate – ne marturisea medicul pentru care nu odata noptile devin zile, iar zilele se masoara in ore, minute si secunde. A intalnit cazuri ”extreme”, a efectuat operatii pe creier de mare risc, dar fiecare reusita i-a dat curaj si motivare sa mearga mai departe. In ultima vreme am abordat adesea tumorile cerebrale, dar, alaturi de colegii mei incercam sa dezvoltam si sa ne perfectionam toate caile si toate directiile din domeniul neurochirurgiei, chiar si chirurgia vasculara. Ne mai tin in loc limitarile tehnice, dar nu ne lasam si incercam mereu sa ne autodepasim! Din pacate, incidenta tumorilor cerebrale creste ingrijorator, chiar si la tineri. Au grade diferite de dificultate: sunt tumori de baza de craniu, de fosa posterioara, mai precis cerebel, tumori de hipofiza.
Dupa ce a urmat ai multe stagii de specializare la Institutul de la Hanovra (Germania) si la Zurich (Elvetia) si dupa ce a lucrat intr-un spital din Paris si chiar a trait experiente si momente impresionate care l-au marcat profund la Spitalul Militar din Ankara, unde a fost nevoit sa opereze paceinti cu plagi grave datorate impuscaturilor in cap, Dr. Cristian Nastase considera si sustine ca profesia de neurochirurg este cea mai buna alegere pe care o putea face. Isi imparte insa timpul dedicat meseriei cu cel petrecut alaturi de familie si marturiseste ca a ajuns la un echilibru. Aspect esential in ceea ce priveste calitatile morale si profesionale ale unui medic care a ales sa se dedice acestei specialitati.
Realizator: Oana Georgescu