Afecțiuni neurologice generate de stres. Cum le prevenim

Trăim o perioadă încărcată și dificilă. Stresul și felul în care facem față acestuia ne determină calitatea vieții. În plus, a început sezonul rece și asta înseamnă că suntem mai vulnerabili în fața infecțiilor.

Dr Simona Man, medic specialist neurolog, ne sfătuiește să ținem cont că pe lângă virusul Sars Cov2, în perioada rece a anului ne confruntăm și cu alte afecțiuni respiratorii. Gripa, răcelile și afecțiunile de sezon pot fi ținute în frâu dacă suntem atenți la stilul nostru de viață.

Pentru că avem parte de mai puțină lumină în această perioadă, nivelul de vitamina D scade și trebuie refăcut. Vitamina C și antioxidanții ne ajută, alături de o dietă cât mai echilibrată, să ne păstrăm imunitatea.

Stresul face parte din viața noastră, dar îl putem ameliora cu o dietă de relaxare dacă îi putem spune așa. Câteva exerciții, poate o plimbare, felul în care respirăm, ne ajută să ținem departe gândurile negre și grijile.

Pentru că durerile de cap, nevralgiile și o slabă calitate a somnului pot fi ameliorate. Trecerea de la o pernă grea din pene la o pernă medicinală cu profil ortopedic s-ar putea să ne salveze de multe nopți de nesomn.

Pozițiile, mai ales dacă lucrăm de la calculator sau stăm mult pe telefon, pot duce în timp la modificări ale coloanei greu de corectat. Asta e valabil pentru adulți dar mai ales pentru copii, dacă stau mult pe tabletă sau pe laptop.

Nu ne dăm seama că multe din problemele noastre de sănătate sunt determinate de calitatea gândurilor pe care le avem. De aceea e mai vital ca oricând să menținem stresul la un nivel care să nu ne copleșească. Și să căutăm ajutor, la medicul de familie, la medicul curant, să cerem un sfat și să facem cât ține de noi ca să nu fim doborâți de gîndurile negre, de nesomn, de dureri de cap sau de inimă. Și să nu uităm că prevenția e mai bună decât tratamentul!

Text: Mihaela Moldoveanu