Accidentul vascular cerebral, o urgenta medicala

Accidentul vascular cerebral (AVC) se produce atunci cand circulatia sangelui catre o zona a creierului este intrerupta sau redusa. Vorbim asadar despre circulatia arteriala. Foarte rapid, in doar cateva minute, celulele creierului incep sa moara, fiind lipsite de oxigen si nutrienti. Din acest moment, simptomele nu intarzie sa apara in acele parti ale corpului controlate de zona afectata a creierului.

Aproximativ 85% din cazuri sunt accidente vasculare de tip ischemic. Asta inseamna ca arterele au fost blocate fie de un tromb format prin depunerea de colesterol, fie prin embolism, atunci cand un cheag de sange se formeaza in alta parte a corpului, se desprinde si circula in sange pana cand ajunge la creier si blocheaza o artera.

Alte tipuri de accidente vasculare, mai rar intalnite, sunt :

– accidentul vascular cerebral hemoragic, produs prin ruperea unui vas de sange;

– accidentul ischemic tranzitoriu, cauzat de o scadere temporara a fluxului sangvin catre o arie din creier. In acest caz, pacietul prezinta simptome pentru o perioada scurta, dupa care isi revine.

In interviul acordat echipei SensoTV, ca dr. Cristina Hertea, medic specialist neurolog la Clinica de Neurologie Neuroaxis din Bucuresti ne spune ca accidentul vascular cerebral reprezinta o urgenta medicala si este extrem de important ca pacientul sa se prezinte cat mai repede la camera de garda a unui spital de urgenta, tratamentul precoce fiind esential pentru reusita recuperarii.

Simptomele care trebuie sa ne alerteze si pentru care trebuie sa ne prezentam urgent la spital sunt usor de recunoscut :

– asimetrie faciala, insotita de pareza mainii si piciorului de pe aceeasi parte cu asimetria;

– tulburari de vorbire (pacientul se balbaie) ;

– confuzie (pacientul nu poate sustine o discutie, nu intelege ce i se spune).

Stresul, fumatul, consumul de alcool, hipertensiunea arteriala, valorile crescute ale colesterolului si obezitatea sunt factori de risc pentru AVC. Chiar si tinerii pot face accident vascular cerebral, dar in general persoanele cu risc crescut pentru aceasta afectiune sunt persoanele mai in varsta, mai ales barbati, cu un stil de viata care include factorii de risc amintiti mai sus.

Pentru a reduce riscul producerii unui accident vascular cerebral este important sa avem un stil de viata sanatos, in care sa facem sport, de preferinta cardio, sa evitam stresul si perioadele lungi de solicitare nervoasa, sa nu fumam si sa evitam alcoolul. Pentru pacientii cu boli cronice ca hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, dislipidemiile, sunt importante controalele regulate la medicii specialisti si de familie.

Realizator: Elena Buhus

Operator imagine: Silviu Crangureanu

Editor montaj : Stanislav Pescu