Dupa luni intregi in care frigul ne-a dat batai de cap, incepem sa renuntam la hainele groase si la accesoriile care ne-au insotit pe tot parcursul iernii. Ne luam adio de la caciuli, manusi si fulare si ne indreptam atentia catre piesele vestimentare subtiri.
Din pacate, nicio iarna nu trece fara a lasa semne asupra corpului, iar parul si pielea sunt cele mai afectate. La inceput de primavara, parul este tern, lipsit de stralucire si vitalitate. Pe langa factorii de mediu, mai exista si altii care conduc la deteriorarea podoabei capilare. Vopsirea si decolorarea repetate, utilizarea produselor si instrumentelor de styling prea des, dieta nepotrivita si lipsa hidratarii sunt doar cateva dintre aspectele de luat in considerare.
Atentie la sampon!
Daca obisnuiti sa spalati parul foarte des, ar trebui sa stiti ca acest obicei face mai mult rau decat bine. Desi veti avea impresia ca, dupa fiecare spalare, parul este mai moale, utilizarea mult prea frecventa a samponului elimina uleiurile naturale si usuca scalpul. Stim ca un scalp uscat duce la formarea cojilor, parul isi pierde volumul si capata un aspect neplacut. Spalati parul nu mai des de o data la trei zile cu produse bazate pe formule blande, fara parabeni si parfumuri, special concepute pentru parul degradat.
Uscarea parului, un pas important
Dupa spalare, urmatorul pas este uscarea parului. Optati pentru un uscator de par care elibereaza ioni incarcati negativ odata cu fluxul de aer. Acesti ioni descompun moleculele de apa mai repede si anuleaza efectele ionilor pozitivi care deterioreaza parul. Firele de par au propriile sarcini la suprafata, motiv pentru care se produce fenomenul de electrizare a parului, deoarece o suvita o respinge pe cealalta. Cu ajutorul unui astfel de foehn, parul este mai usor de descurcat si mai matasos.
„Hraniti-va” parul!
La fel ca pielea, parul nu are nevoie doar de o ingrijire la exterior, ci si de o ingrijire de la interior catre exterior, asa ca nu uitati de dieta. In primul rand, trebuie sa consumati acizi grasi Omega-3 si -6. Printre alimentele care contin acesti acizi se numara pestele, uleiul de in, semintele de dovleac si legumele de culoare verde inchis. Parul are nevoie si de vitaminele A, E si K, asa ca introduceti in dieta morcovi, broccoli, avocado, lactate. Aceste vitamine hranesc scalpul, respectiv podoaba capilara.
Consumati carne de pasare de tara si cereale integrale, pentru a creste nivelul de fier care livreaza oxigen radacinii parului. Beti apa pentru a preveni uscarea parului si evitati consumul de alcool si cofeina care il deshidrateaza. Un par deja deteriorat trebuie ingrijit cu atentie.
Uleiul de cocos
Mai multe studii publicate in International Journal of Cosmetic Science demonstreaza ca uleiul de cocos penetreaza cuticula firului de par si contribuie la reducerea pierderii de proteine.Uleiul de cocos sigileaza varfurile si netezeste cuticula, iar parul isi recapata stralucirea si vitalitatea. In plus, cercetarile au aratat ca uleiul de cocos este antibacterian, antifungic si are efect hidratant, ceea ce inseamna ca protejeaza scalpul. Se incalzeste si se aplica pe varfuri.
Alimentatia si starea generala a sanatatii joaca un rol foarte important in mentinerea integritatii parului, dar la fel de importante sunt si somnul, consumul de lichide, in special apa. De asemenea, este recomandat sa va tundeti mai des, la 6-8 saptamani.
Realizator CORINA VOICU
Editor imagine STANISLAV PESCU
OPERATOR: SILVIU CRANGUREANU