Stresul este, cu certitudine, boala secolului in care traim. Bombardamentul informatic, avalansa de ingrijorari personale si profesionale, incidenta crescanda a bolilor incurabile, deterioararea vietii sociale , toate acestea accentueaza si diversifica aspectele apparent invizibile ale stresului.
Stresul este un fenomen psiho-social complex , care inseamna o stare de tensiune, de incordare si de disconfort pe care o simtim cand intram in contact cu anumite situatii, sarcini dificile, intamplari dureroase sau care nu ne sunt la indemana.
Stresul este subiectiv iar diferentele individuale referitoare la raspunsul la stress se datoreaza componentelor genetice, educationale si experientelor de viata .
Creierul este programat sa perceapa toate experientele, sa le clasifice ca fiind negative , neutre sau pozitive.
Reactiile sunt pe masura.
Furia, agresivitatea verbala , sunt reactii de lupta; izolarea sociala, refugiul in internet sau tv, dependendentele; lipsa oricaror reactii sau depresia sunt reactii de fuga.
Daca situatia nu se rezolva prin “lupta sau fugi”, individul ramane in continuare expus la agentii stresori, iar, cu timpul, apar tulburari emotionale, neliniste, solicitari mari fizice si psihice permanente care, in cele din urma, produc boli (cardiovasculare, endocrine, psihice, cancer etc.).
Operator : Alex Andries
Editor : Stanislav Pescu
Realizator : Corina Voicu