Articulatia genunchiului este cea mai mare articulatie a corpului. Considerata a fi si cea mai expusa, acesteia i se acorda o atentie deosebita si datorita faptului ca este mai putin protejata de parti moi. Este foarte solicitata si in statica si in locomotie, ceea ce conduce la o uzura mai accentuata generatoare de numeroase afectiuni (peste 200!). Articulatiile oricarei persoane sunt concepute sa reziste o viata intreaga – spunea fizioterapeutul Razvan Bogateanu. Daca doriti sa le pastrati intr-o forma buna, trebuie sa le ingrijiti, sa le utilizati in mod corect si sa le feriti de tot felul de neplaceri generate de artrita reumatoida care se poate instala deoportiva la femei si la barbati din ce in ce mai tineri.
Efortul fizic si chiar practicarea sportului fara sa se tina cont de anumite reguli, pot conduce la o uzura a articulatiilor sau in cazuri mai grave, la rupturi musculare. Sunt numeroase sfaturi si reguli ce trebuie urmate pentru a evita deteriorarea articulatilor si anume: sa avem o postura corecta a corpului, sa evitam sa ducem greutati doar intr-o singura mana, sa avem o alimentatie sanatoasa, bogata in acizi grasi Omega 3 (peste – ton, somon), Calciu, Vitamina D (peste, cereale, lactate), dar si sa facem miscare in mod controlat. Un program de exercitii fizice personalizat, recomandat de medic sau de un fizioterapeut poate ajuta la mentinerea functiei articulatiilor, diminuand rigiditatea acestora; ele reduc durerile articulatiilor prin intarirea muschilor care le sustin si pot sa scada riscul aparitiei diabetului si a bolilor cardiovasculare care insotesc uneori artrita reumatoida.
Sanatatea articulatiilor se mentine prin miscarea acestora. Cu cat faceti mai multa activitate, cu atat incheieturile vor fi mai mobile. Leziunile si traumatismele pot deteriora articulatiile. Purtarea echipamentului de protectie pentru coate si genunchi de catre cei care practica sporturi de iarna sau sporturi extreme este esentiala. Recomandate sunt ciclismul, inotul, pilates, yoga sau mersul pe jos (in timpul mersului fiecare genunchi sustine o forta echivalenta cu trei pana la sase ori greutatea corpului!).
Si greutatea corporala poate fi o problema pentru articulatii, reducerea acesteia fiind o modalitate eficienta de a reduce presiunea exercitata de organism asupra soldurilor, genunchilor si spatelui. Kilogramele in plus adauga o extra-sarcina asupra articulatiilor, crescand riscul de lezare a cartilajelor. Fiecare kilogram in minus reduce presiunea asupra genunchilor cu pana la 4 kilograme!. Potrivit unui studiu, 27% dintre cazurile de inlocuire a soldului si 69% dintre cele de inlocuire a genunchiului pot fi atribuite obezitatii!
Din pacate, exista peste 200 de boli articulare cu o patologie foarte variata, pentru ca toate articulatiile din corp sunt predispuse bolilor ce afecteaza stabilitatea sistemului musculo – scheletal. Din cauza procesului de imbatranire al populatiei, statisticile demonstreaza ca frecventa bolilor articulare este in crestere: 50% dintre aceste boli sunt reumatisme degenerative, categorie din care face parte si artoza, de care sufera aproximativ 4 milioane de romani. Ne puteam da seama cand articulatiile sunt afectate de astfel de boli, prevenind efectele si consecintele deloc de neglijat. Simptomele sunt diferite, dar toate cauzeaza inflamarea uneia sau mai multor articulatii, dureri la nivelul coloanei lombare, meteodependenta (frigul sau umezeala accentueaza durerile articulatiilor), sensibilitate dureroasa articulara, imposibilitatea de a misca normal o articulatie, inrosirea si caldura locala la nivelul acesteia articulatii.
In concluzie, problema articulatiilor – mecanisme deosebit de fragile, este o afectiune ce poate aparea nu doar la persoanele varstnice, ci si la cele mai tinere (30 si 40 de ani) si poate fi prevenita cu ajutorul unui stil de viata sanatos.
Realizator: Oana Georgescu