Stresul este un fenomen complex psiho-social care provine din intalnirea dintre o persoana cu sarcini, situatii, cerinte care sunt percepute ca fiind dificile, dureroase sau de mare importanta pentru persoana respectiva (Baban, 1998).
Dictionarul de psihologie sociala defineste termenul de stres psihic ca fiind o stare de tensiune, de incordare si de disconfort, determinata de agentii afectogeni, cu semnificatie negativa, de frustrarea sau deprimarea unor stari de motivatie (trebuinte, dorinte, aspiratii), de dificultatea sau de imposibilitatea rezolvarii unor probleme.
Stresul este un fenomen personal , subbiectiv si poate fi situate pe trepte diferite de dificultate: ceea ce este stimultiv, usor sau relaxant pentru o persoana, pentru o alta poate deveni amenintator, teribil sau imposibil de realizat. diferentele individuale de raspuns la stres depend de componenta genetica, de experienta de viata si de sanatatea organisului.
Intelegerea felului in care raspundem la stres este esentiala pentru gestionarea acestuia. implementarea tehnicilor de management al stresului. exista, bineinteles, mai multe perspective prin care poate fi abordat conceptul de stres.
Stresul se poate manifesta cognitiv sau emotional prin stari de furie, de agresivitate verbala sau fizica, de izolarea sociala, prin activitati precum vizionarea excesiva a televizorului, dependenta de substante sau de jocuri, etc.
Din punct de vedere psihologic, stresul este definit ca fiind o relatie particulara intre persoana si mediu, in care persoana evalueaza mediul ca impunand solicitari care exced resursele proprii si ameninta starea sa de bine, evaluare ce determina declansarea unor procese de coping, respectiv raspunsuri cognitive, afective si comportamentale la feedback-urile primite (Lazarus si Folkman, 1984, pag. 19).
Dr. Ruxandra Constantina, medic primar, specialist apifitoterapie
Realizator: Corina Voicu
Operator: Silviu Crangureanu
Editor: Catalin Mircea