Genunchiul are doua meniscuri : unul extern si unul intern. Impreuna, cele doua tesuturi elastice au rolul de a distribui greutatea in mod egal asupra genunchiului si actioneaza ca absorbant al socului dintre formatiunile osoase superioare si inferioare ale piciorului.
Cele doua meniscuri pot fi lezate usor printr-o miscare de rotatie a genunchiului, in timpul unui efort sustinut.
Se poate intampla si unui sportiv profesionist, dar si unui om obisnuit in timpul activitatilor fizice obisnuite.
Cu trecerea anilor, tesutul se uzeaza si este mai predispus la leziuni. Doar o rasucire usoara la ridicarea de pe scaun poate fi suficienta pentru a provoca o leziune, in cazul in care meniscul este degenerat odata cu inaintarea in varsta.
Principalul simptom in cazul leziunilor de menisc, este durerea, insotita de blocarea si inrosirea genunchiului, senzatia de instabilitate.
In 2 sau 3 zile, genunchiul va deveni treptat mai rigid, mai umflat si mai dureros.
Diagnosticul se pune in principal prin investigatie imagistica RMN.
Tratamentul poate fi si nechirurgical daca leziunea este mica si localizata pe partea externa a meniscului. In forme mai grave, care dau si simptome pronuntate, interventia chirurgicala este singura optiune de tratament, urmata de recuperare post operatorie.
Interventia este neinvaziva si nedureroasa si se realizeaza prin artroscopie.
Leziunile de menisc sunt foarte frecvente. Cu un diagnostic corect, tratament si recuperare optima, de cele mai multe ori pacientii revin la activitatilor lor de zi cu zi, in cateva saptamani, ne spune dr. Codrin Huszar, medic primar chirurgie ortopedica si traumatologie.
Realizator: Elena Buhus
Operator imagine : Silviu Crangureanu
Editor imagine : Stanislav Pescu