Una dintre întrebările ridicate de pacienți în această perioadă complicată, se referă la complicațiile medicale la care predispune obezitatea.
Dr Elena Drăgan, medic specialist boli metabolice, diabet și nutriție menționează faptul că încă suntem sub efectul perioadei de izolare și că mai avem nevoie de timp pentru a reveni la un echilibru emoțional și alimentar.
Obezitatea și infecția cu noul coronavirus
Răspunsul este da. Obezitatea predispune la forme severe în cazul infecției cu noul coronavirus. Așa cum predispune la boli de inimă, diabet, infarct miocardic sau accident vascular.
E timpul să conștientizăm că de fiecare dată când suntem pe pilot automat și mâncăm din cu totul alte motive, emoționale sau de depresie, riscăm să ne îmbolnăvim și mai mult.
Perioada de izolare a fost pentru mulți prilej de a găti, de a consuma poate mai mult sau mai diversificat decât în alte perioade. Acest consum de mâncare în plus, dacă nu a fost însoțit de o mișcare corespunzătoare, de exerciții fizice, chiar și la domiciliu, a dus la o creștere ponderală de care nu vom scăpa ușor.
Avem nevoie iarăși să luăm în serios ce mâncăm, cât, când și dacă mâncăm în plus pentru că suntem stresați, deprimați, neliniștiți sau anxioși.
Pericolul infecției severe cu noul coronavirus e încă un semnal de alarmă pentru noi toți.
Să fim mai atenți la organismul nostru, la nevoile lui reale, să facem mișcare și să ne menținem sănătoși, amintindu-ne că orice afecțiune poate duce la multe altele. Să oprim această reacție în lanț din timp. Să apelăm la ajutorul de specialitate din timp, de la primele semne de alertă!
Text: Mihaela Moldoveanu