Nu de puține ori oamenii care în mod constant nu fac mișcare sau nu sunt sportivi de performanță se accidentează atunci când încep un antrenament. Deși au dorința de a face sport și este foarte bine că fac acest lucru, aceste persoane sunt predispuse către luxații, întinderi musculare, rupturi musculare, entorse, mergând până la fracturi, deoarece corpul nu este pregătit în mod corespunzător pentru activitatea fizică ce urmează a fi făcută.
Concret, vorbim de încălzire sau warm up, parte esențială înaintea începerii oricărui antrenament deoarece pregătește corpul pentru o activitate susținută și reduce aproape orice risc de accidentare.
Sportul este unul dintre pilonii unei vieți sănătoase și se recomandă inclusiv persoanelor care suferă de o hernie sau o afecțiune a unui disc intervertebral, atât timp cât medicul neurochirurg își dă acordul. La acești pacienți ar trebui ca musculatura paravertebrală și musculatura spatelui să fie întărită și consolidată pentru a pune cât mai puțină greutate sau pentru a produce un stres minim la nivelul afecțiunii.
Florin Lixandru, kinetoterapeut în cadrul CRON-Pheonix, susține că cea mai eficientă metodă de recuperare în cazul unei întinderi sau rupturi musculare este repaosul în primele zile. În această perioadă corpul se recuperează singur, iar după câteva zile pacienții ar trebui să înceapă să facă câteva exerciții simple de încălzire a musculaturii pentru a crește astfel aportul de sânge la nivelul afecțiunii, favorizând recuperarea mai rapidă. Apoi se poate merge pe osteopatie și benzi kinesiologice. Acestea din urmă sunt utile mai ales în cazul unor afecțiuni minore, cum ar fi o întindere sau o subluxație.
Printre categoriile cele mai predispuse către entorse, fracturi și luxații atunci când vorbim de sport se numără persoanele sedentare. În cazul lor accidentele se întâmplă deoarece musculatura nu este suficient de dezvoltată pentru a face față efortului. O altă categorie expusă riscului de accidentări sunt femeile care suferă de osteoporoză. Pacientele trebuie însă să facă sport și este indicat să facă acest lucru în mod constant și corect pentru a preveni agravarea problemelor articulare.
Kinetoterapeutul Florin Lixandru recomandă tuturor persoanelor să acorde o importanță deosebită activității fizice, alături de o alimentație corectă, pentru a ne putea bucura de o viață sănătoasă. Acesta ne sfătuiește să facem sport măcar două-trei zile pe săptămână, câte 30 de minute, dar să avem însă grijă ce antrenamente alegem să facem, mai ales dacă suferim de diverse patologii. De asemenea, trebuie să avem grijă să ne încălzim musculatura înainte de a începe antrenamentul, dar și să facem cooldown (revenire la starea de repaos) după ce am încheiat activitatea fizică.
Florin Lixandru, kinetoterapeut CRON-Pheonix