Gala ÎMPREUNĂ / BE YAHAD 2019 parteneriat cultural între Clubul Cavalerilor Hospitalieri - Cavaleri de Malta şi Fundația Filderman pentru Educație, Cultură şi Artă
Organizată de Clubul Cavalerilor Hospitalieri și Fundația Filderman pentru Educație, Cultură și Artă Clubul Cavalerilor Hospitalieri (Preşedinte, George Costin Rusu) și Fundația Filderman pentru Educație, Cultură și Artă (Preşedinte, Janina Ilie) Gala ÎMPREUNĂ / BE YAHAD a avut loc la Palatul Noblesse. Evenimentului a fost marcat de festivitatea de semnare a protocolului dintre Clubul Cavalerilor Hospitalieri și Fundația Filderman pentru Educație, Cultură și Artă în scopul iniţierii şi derulării proiectelor și activităților culturale și educaționale, sociale și civice, în folosul semenilor indiferent de confesiune sau etnie, realízate de cele două asociații. Decernările de Diplome de Excelenţă, diplome de membri de onoare şi diplome de merit unor personalităţi din mediul de afaceri, academic, cultural, civic, sportiv şi social a fost alte momente emoţionante ale galei.
Anca Vlad, Preşedinte Fildas Catena Group – Diplomă de Excelenţă la Gala ÎMPREUNĂ / BE YAHAD
Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic, Dr. Aurel Vainer, a primit Diploma de Excelenţă "pentru remarcabilul stil profesional în promovarea dialogului intercultural, interetnic şi interconfesional, consecvenţa şi profesionalismul manifestate în recunoaşterea valorilor umane ca modele pentru formarea unei societăţi sigure, abnegaţia şi entuziasmul dovedite ca lider al comunităţilor evreieşti din România". Acesta a primit, asemeni tuturor celor care au primit Diplome de Excelenţă şi un cadou simbolic – statueta zeiţei Justiţiei, Themis. "Ceea ce recomand tuturor, de pe poziţia vârstei mele este să fiţi apropiaţi de oameni! Daţi-le consideraţie în orice situaţie şi celor mai diferiţi oameni, pentru că, cea mai importantă creaţie a lui Dumnezeu este fiinţa umană" – a spus, emoţionat Dr. Aurel Vainer.
Anca Vlad, Preşedinta Grupului Fildas Catena a fost distinsă cu Diploma de Excelenţă pentru că se află "printre primii antreprenori români care, după 1990, au reuşit să construiască o afacere solidă, la standarde moderne şi care se află pe primul loc în Topul Forbes 50 cele mai influente femei din România". Diploma de Excelenţă, alături de un cadou simbolic – statueta Sfintei Barbara au fost înmânate domnului Dragoş Mihai, Director General Fildas Trading, care a declarat: „Vă mulţumesc în numele doamnei președinte Anca Vlad pentru această distincție, sunt onorat să o reprezint şi să mă aflu alături de dumneavoastră în această seară atât de specială!”. Sfânta Barbara se numără printre aşa-numiţii „Paisprezece ajutători” invocaţi cu precădere în Evul Mediu, în caz de pericol; Barbara este considerată patroana minerilor, a geologilor, a arhitecţilor, artileriştilor şi, „de ce nu, şi a farmaciştilor” – a spus prezentatoarea galei, Maria Buruiană Smarandache.
Diplome de Excelenţă au primit şi Gheorghe Răcaru, cel care a lansat Blue Air pe 13 decembrie 2004, alături de o echipă de doar 35 de angajaţi, aceasta fiind acum cea mai mare companie aeriană românească după numărul de pasageri transportaţi, dar şi Janina Ilie, Preşedinta Fundaţiei Filderman, consilier în cadrul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.
Cu Diplome de membri de onoare ai Clubul Cavalerilor Hospitalieri – Cavaleri de Malta au fost distinşi prof. Diana Nicolae Budu, Bogdan Puşcaş, General de brigadă (r) Gheorghe Dragomir, expert politico-militar, Sorin Mihai Cîmpeanu, fost ministru al Educaţiei președinte al Consiliului Național al Rectorilor din România și Rector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București şi baritonul iranian Leonardo Tajabadi. Rabinul Comunităţii Originarilor din România, Josef Wasserman a primit diploma membru de onoare al Clubului Cavalerilor Hospitalieri de Malta, afirmând că doreşte ca lumea să devină mai bună, mai unită, mai apropiată. El a anunţat că anul viitor va avea loc, pe 29 iunie, la Iaşi, "Marşul Vieţii", eveniment derulat sub conducerea preşedintelui FCER, Dr. Aurel Vainer. Directorul Departamentului pentru Administrarea Patrimoniului Imobiliar al FCER – Cultul Mozaic, Rudy Marcovici, a primit diploma de recunoştinţă [pentru profesionalismul şi implicarea efectivă în activitate, coerenţa şi luciditatea cu care promovează dialogul intercultural, interetnic şi interconfesional bazate pe cunoaştere şi participare”.
Tabăra de pictură "Artistul, martor al viitorului", un proiect destinat tinerilor talentaţi
Diplome de merit au primit pianista de 16 ani Erica Agnes Cadar, care a susţinut la gală şi două microrecitaluri, Cătălina Maria Sfetea, campioană naţională la echitaţie şi tinerii artişti de la Liceul de Arte „Margareta Sterian” din Buzău, coordonaţi de profesoara Georgeta Hlihor care şi-au expus lucrările realizate de ei în Tabăra „Artistul, martor al viitorului” şi reunite în expoziţia intitulată „Pictură, nu ură”. Se cuvine să îi numim: Bogdan Ion – clasa XC, Florentina Calcan şi Denisa Sburlan – clasa XIB, Sebastian Cucu – clasa IXB, roxana Iliescu şi Bianca Bârzoi – clasa XIIB. În intenţia de a-i descoperi şi promova tinerii cu aptitudini artistice, Clubul Cavalerilor Hospitalieri, Fundaţia Filderman pentru Educaţie, Cultură şi Artă şi Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România au organizat anul acesta Tabăra de pictură "Artistul, martor al viitorului", adresată tinerilor artişti, iar o parte dintre lucrările realizate de cei 37 de tineri artişti, care au putut fi admirate în cadrul Galei, vor fi expuse şi la Vatican. "Vrem să susţinem copiii foarte talentaţi, foarte dotaţi, copii care ne fac cinste. Firesc a fost să ne dăm mâna şi să ajungem împreună la un parteneriat pe care să-l dezvoltăm împreună cu proiecte viitoare legate nu doar de copii talentaţi, ci şi pe alte domenii de interes, pe zona culturală şi nu numai. Noi, Cavalerii de Malta, suntem înfiinţaţi în Ierusalim, acum mai bine de 1.000 de ani, lucru care pentru noi are o valoare simbolică. Proiectul pe care l-am propus pentru anul viitor, de a deschide o reprezentanţă a noastră la Ierusalim, face parte din demersurile internaţionale şi din dorinţa de a crea nişte poduri culturale între noi, între România şi Israel, între Primăria Ierusalimului, Biserica Ortodoxă Română, Patriarhia Ierusalimului" – a declarat George Costin Rusu, preşedintele Clubului Cavalerilor Hospitalieri – Cavaleri de Malta.
De amintit faptul că, Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic, Fundația Filderman pentru Educație, Cultură şi Artă, Primăria Municipiului București prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Primăria Municipiului Dorohoi, în parteneriat cu Guvernul României – Departamentul pentru Relații Interetnice au organizat expoziți de pictură și desen „Artă, Educaţie, Memorie”. Lucrările tinerilor artiști au fost realizate în Tabăra de pictură de la Dorohoi de 32 de elevi elevi în clasele a XI-a şi a XII-a ai liceelor de artă din Bacău (Colegiul Naţional de Artă “George Apostu”), Buzău (Liceul de Arte “Margareta Sterian”), Dorohoi (Liceul “Regina Maria” şi Colegiul Naţional „Grigore Ghica”), sub îndrumarea a 6 profesori de arte plastice. Lucrările, expuse în București la ARCUB, „au reflectat prin idee şi exprimare artistică omagiul adus memoriei Holocaustului, responsabilitatea tinerilor pentru promovarea adevărului istoric, precum şi dorința lor de combatere a oricărei forme de discriminare a semenilor pe criterii religioase, politice, de rasă sau gen”.
„Protocolul încheiat astăzi presupune colaborare pe proiecte culturale, sociale şi educaţionale pentru cel puţin doi ani” – a spus Janina Ilie. "Unul dintre ele este continuarea 'Taberei de pictură', aflată la cea de-a 6-a ediţie. În 2020 va avea loc la Dorohoi, unde se vor comemora 80 de ani de la Pogromul de la Dorohoi. În cadrul unui alt proiect, vom iniţia câteva cursuri de meserii pentru doamnele care sunt în dificultate financiară şi nici nu pot lucra şi avem, în continuare, proiecte pentru copiii foarte talentaţi. Sunt şi alte lucruri şi urmărim pas cu pas ca activitatea noastră să fie cât mai bună".
Clubul Cavalerilor Hospitalieri – Cavaleri de Malta este o asociaţie neguvernamentală care are ca scop realizarea şi promovarea de activităţi umanitare şi în scopuri caritabile de sprijinire a invalizilor, bolnavilor şi a persoanelor în vârstă, a săracilor şi copiilor fără adăpost, promovarea în societate a principiilor cavalereşti şi sprijinirea tinerilor talentaţi, "prin oferirea de burse dar şi promovarea principiilor cavalereşti".
„Ţin să menţionez faptul că am semnat în acest an, alături de o fundaţie americană, un parteneriat prin care s-a investit o sumă de bani în dotarea a 12 şcoli din Uganda, Africa, unde acum 12.000 de copii consumă apă curată, potabilă, de acest proiect beneficiind şi familiile acestora”- a precizat Marian Coman, prim-vicepreşedintele Clubului Cavalerilor Hospitalieri – Cavaleri de Malta. "Şi, pentru că proiectul a fost o reuşită, pentru anul 2020 am finalizat discuţiile cu partenerul din SUA şi, sub egida ONU, vom trimite 25 de voluntari în Kenya şi Uganda, voluntari specializaţi în domeniile educaţiei, sănătăţii şi social, la care se adaugă şi un proiect de aducţiune de apă într-o localitate cu 6.000 de locuitori. La finele săptămânii, Clubul nostru a fost invitat de către familia regală Bourbon de Parma din Franţa, unde voi avea marea onoare de a prezenta câteva aspecte din ceea ce înseamnă activitatea noastră".
Realizator: Oana Georgescu
Editor: Stanislav Pescu
Foto: Adrian Manea