Angiograful este un sistem complex cu ajutorul caruia se investigheaza starea vaselor. Interventia se deruleaza intr-o incapere asemanatoare unei sali de operatii.
Prin intermediul unui cateter se introduce o substanta de contrast la nivelul vaselor care urmeaza a fi investigate.
Foarte important este ca, pe langa diagnosticul care se realizeaza in urma acestei interventii, se poate face si un tratament endovascular al unor afectiuni precum tumorile hepatice, hemoragiile digestive, dilatarile unor stenoze apartinand arterelor periferice (la membrele superioare si inferioare), dar si viscerale (precum cele renale) sau artere coronare care vascularizeaza inima.
Aceste interventii se numesc angioplastii si pot fi completate de insertia unui dispozitiv care se numeste sten, asemanator unei plase metalice care se pozitioneaza in interiorul arterei si are rolul sa o mentina deschisa.
Pacientul care apeleaza la aparatul angiograf va scapa astfel de o interventie chirurgicala. Inainte de inceperea investigatiei, pacientului i se face anestezie locala. E nevoie de o supraveghere de maximum 48 de ore dupa o angiografie, iar taietura masoara sub un centimetru si nu necesita sutura.
In Bucuresti sunt dotate cu angiograf spitalele: Urgenta Floreasca, Universitar, Institutul Clinic Fundeni si Militar Central. Persoanele spitalizate beneficiaza de aceasta investigatie in mod gratuit.