Anticoagulantele sunt medicamente care ajută la subțierea sângelui, fiind indicate pentru două mari categorii de afecțiuni: boala venoasă tromboembolică (tromboze venoase profunde, embolii pulmonare) și fibrilația atrială. Pe lângă aceste două mari categorii, acest tratament mai poate fi prescris și în cazul infarctului miocardic.
Dr. Adrian Linte, medic primar cardiologie intervențională în cadrul Spitalului de Boli Cardiovasculare Angiomedica, susține că rolul anticoagulantelor este acela de a preveni recurența evenimentelor trombotice și embolice. Spre exemplu, un pacient care are o tromboză venoasă profundă primește acest tratament anticoagulant pentru a nu o face din nou sau pentru a nu face embolie pulmonară. În cazul unui pacient care are fibrilație atrială, acesta primește anticoagulante pentru a nu migra cheagul respectiv din interiorul cavităților cardiace în circulație și a preveni astfel un accident vascular cerebral. Atât boala venoasă tromboembolică, cât și accidentul vascular cerebral, sunt boli care odată apărute pot fi invalidante și foarte frecvent pot duce chiar și la deces.
Tratamentul anticoagulant poate fi recomandat pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp, în funcție de patologia pentru care este administrat. Astfel, dacă în fibrilația atrială pacientul urmează toată viața acest tratament, în alte situații, cum ar fi boala venoasă trombembolică, tromboza venoasă profundă sau embolia pulmonară, tratamentului poate fi urmat trei luni sau pe tot parcursul vieții.
Pacienții care urmează un tratament anticoagulant nu trebuie să oprească administrarea medicamentelor fără a consulta în prealabil un medic specialist cardiolog. Mai ales atunci când vorbim de intervenții minore, cum ar fi cele stomatologice, nu ar trebui întrerupte medicamentele anticoagulante. Când avem de rezolvat o problemă dentară riscul de sângerare în urma intervențiilor este minim, așadar tratamentul cu anticoagulante trebuie continuat. Exista însă situații punctuale când anticoagulantele trebuie întrerupte, însă medicul cardiolog este cel care va recomanda un tratament alternativ, cum ar fi administrarea unui medicament anticoagulant injectabil, sau va stabili dacă această întrerupere se va face pur și simplu fără administrarea niciunui alt fel de suplinitor.
Un alt mit privind administrarea anticoagulantelor este acela că influențează rezultatele analizelor de sânge. Și acest mit este demontat de medicul Adrian Linte. Practic nu există o influență asupra rezultatelor investigațiilor din partea primirii medicamentelor anticoagulante, alta decât rezultatele analizelor de sânge care modifică parametrii de anticoagulare. În ceea ce privește investigațiile minim invazive, cum ar fi coronarografia, nici în acest caz nu se modifică rezultatul din cauza faptului că pacientul primește aceste medicamente. De asemenea, și cazul coronografiei nu este necesară întreruperea tratamentului cu medicamente anticoagulante.
Dr. Adrian Linte – medic primar cardiologie intervenținală la Spitalul de Boli Cardiovasculare Angiomedica