In societatea de azi in care a face miscare nu mai e un privilegiu ci o necesitate, daca vrem sa traim mult si bine, realizam cat de mult avem nevoie de articulatii care sa mearga ca unse.
Un sistem articular sanatos este garantul unei vieti echilibrate. Fiind esentiale in desfasurarea unei vieti normale, articulatiile trebuie ingrijite si intarite, pentru ca sa poata oferi in continuare sprijin si mobilitate organismului nostru. Dar ce ne facem cand articulatiile ne sunt afectate de diferite boli?
Denumirea generica de reumatism este atribuita diferitelor dureri sau probleme ale incheieturilor, oaselor sau muschilor. Reumatismul nu este o boala in sine ci este termenul uzual folosit pentru mai mult de doua sute de afectiuni musculo-scheletale.
Primele simptome pot fi: dureri articulare la schimbarea vremii, accentuate in anotimpul rece, sau dureri cauzate de efort. Durerile sunt la inceput de intensitate usoara spre moderata, dar in timp devin insuportabile si pot duce la restrangerea activitatilor zilnice.
Sanatatea articulatiilor se mentine, in mare parte, numai prin miscarea acestora. Cu cat faceti mai multa activitate, cu atat incheieturile vor fi mai mobile. Indiferent daca cititi sau sa va uitati la televizor, schimbati-va pozitia regulat si luati pauze in care sa faceti macar cinci minute de miscari usoare. De asemenea, reducerea greutatii corporale, cu doar cateva kilograme, este o modalitate eficienta de a reduce presiunea asupra oaselor.
Realizator: Mihaela Moldoveanu