Conform definitiei, atacul de panica este un acces brusc de frica intensa si senzatia de pierdere a controlului intr-o anumita situatie, poate debuta in urma unui eveniment stresant, iar in unele momente fara cauza aparenta. De obicei, la aparitia unor simptome precum respiratia rapida, sacadata, senzatia de sufocare, durerile in piept, transpiratia abundenta, ametelile, temerile de orice fel, chiar frica (nejustificata) de moarte trebuie sa stim ca toate acestea pot fi primele semne ale unei astfel de tulburari. Un atac de panica poate dura de la cateva minute, pana la cateva zeci de minute si poate aparea oricand, la orice varsta, mai rar insa in randul copiilor.
Atacurile de panica se pot asocia si cu alte patologii, ca urmare a expunerii organismului la o stare de anxietate continua (fobia sociala, frica de insecte, frica de spatii deschise sau inchise tulburarea obsesiv-compulsiva, stresul post-traumatic) care poate fi insa tratata cu succes. Aproximativ 25% din populatie sufera de anxietate intr-o anumita perioada a vietii. O persoana anxioasa simte o neliniste permanenta care interfereaza si cu viata de zi cu zi, are o frica intensa si nejustificata de un pericol adevarat.
Fiecare dintre noi a trecut prin astfel de experiente, emotii umane normale, care ajuta in confruntarea cu pericolul. Dar unii oameni traiesc o frica foarte intensa si irationala, care nu este justificata prin prezenta unei situatii periculoase. Astfel, reactiile in cazul unui atac de panica sunt diferite in functie de persoana, asa cum si reactia la frica se manifesta diferit.
Ai trait experienta unui atac de panica sau stii cum poti depista semnalele care prevestesc declansarea lui? Si, mai ales, stii cum ar trebui sa gestionezi un astfel de moment? – iata cateva intrebari la care ne raspunde Yolanda Cretescu, psiholog clinician si manager al Centrului Vocational de Dezvoltare Armonioasa Happy Minds. De peste 15 ani, ea isi dedica activitatea abordarii unor patologii pe cat de comune, pe atat de importante pentru starea de bine a oamenilor. Este acreditata de Colegiul Psihologilor din Romania si specializata in psihologie clinica, psihoterapie adleriana, psihologie organizationala si psihologia sigurantei. Atacul de panica apare atunci cand organismul, care are un mecanism de raspuns la senzatia de frica si care anunta persoana ca trebuie sa fie pregatita pentru o situatie periculoasa, raspunde exagerat sau cand nu este necesar. Durata unui atac de panica poate fi de 5 pana la 20 minute si poate fi provocat de situatii stresante sau poate aparea pe nesteptate. Diagnosticul de atac de panica se da in momentul in care o persoana are atacuri de panica repetate, este tot timpul ingrijorata ca va avea unu nou atac de panica si evita situatiile care i-au cauzat in trecut astfel de manifestari. Pentru atacul de panica este eficient atat tratamentul medicamentos prescris de catre medicul psihiatru cat si psihoterapia. Cu ajutorul psihoterapiei invatam pacientii care sufera de atacuri de panica sa se relaxeze, sa isi controleze simptomele si sa reactioneze cat mai adaptat realitatii.
Comparativ cu tulburarile de panica, care sunt mai rar intalnite, atacurile de panica pot sa nu fie legate de o situatie anume, ci pot aparea spontan. O persoana este diagnosticata cu tulburare de panica daca are cateva atacuri de panica lunar, intr-o perioada mai indelungata si exista si o frica intensa si persistenta de aparitie a unui alt atac de panica. Tulburarile cauzate de panica pot fi controlate medicamentos (antidepresive) si prin consiliere (terapia comportamentala). Tratamentul eficace reduce numarul si frecventa atacurilor de panica, scade anxietatea si imbunatateste calitatea vietii. Terapia comportamentala se concentreaza pe modificarea tiparului de gandire si comportament, fiind este cea mai eficienta terapie, De exemplu, terapia de demascare se bazeaza pe confruntarea cu obiectul sau situatia care cauzeaza frica.
Cateodata atacurile de panica pot continua si dupa inlaturarea factorului cauzal si pot determina tulburari cauzate de panica. Atacurile de panica recurente pot fi de la usoare la severe si pot continua ani (…) Pot exista perioade lungi fara atacuri de panica sau momente cand ele sunt frecvente. Chiar dupa oprirea tratamentului, atacurile parand a fi sub control, ele pot reveni. Este important ca o persoana sa identifice semnele prevestitoare si factorii ce declanseaza atacurile de panica si sa caute tratament cat mai devreme.
Realizator: Oana Georgescu
Mihaela Molodveanu