Nu mai e o noutate pentru nimeni astăzi că expunerea fără măsură la soare ne poate crea probleme de sănătate. Vara căutăm iarăși sfaturi de la dermatologi, ne reamintim să ne îmbrăcăm corespunzător, orele cele mai bune de expunere și cum să ne protejăm pielea de arsurile solare.
Doctor Teodora Predescu, medic specialist dermatolog și estetică medicală ne-a explicat cu blândețe și răbdare cum acționează razele soarelui asupra pielii noastre și care sunt măsurile pe care le putem lua ca să ne apărăm organismul.
Soarele este benefic pentru noi, pentru că fără lumina lui nu putem sintetiza vitamina D de care avem atâta nevoie. Băile de soare au fost recomandate întotdeauna de către medici ca remediu pentru diverse probleme de sănătate. La începutul secolului, oamenii petreceau mult timp la soare, fie întinși pe șezlonguri, fie cu diverse activități. Atât vara, cât și toamna și iarna.
Înregistrările pe peliculă care au rămas ca mărturie a modului de viață de la începutul secolului, ni-i înfățișează pe înaintașii noștri aliniați la soare, cu pălării și ochelari sau jucându-se în mare. Chiar și în sezonul rece, oamenii stăteau la soare, copiii făceau castele de nisip sau călăreau ponei pe malul mării. Aerul sărat, apa, razele soarelui, chiar și filtrate de nori, erau o sursă de sănătate și alungau gândurile rele.
Astăzi, ne protejăm tot cu pălării de soare, stăm sub umbrele, folosim ochelari pentru ochi și purtăm haine cu mâneci lungi și pantaloni sau fuste, preferabil din in sau bumbac. Doar că stratul de ozon s-a micșorat iar razele sunt mai periculoase acum decât atunci.
Orele bune de stat la soare sunt dimineața devreme până în ora 11 sau după-amiaza, după ora 17. Mai avem o unealtă azi, crema de protecție. Cu filtru mineral sau chimic. Și tot așa trebuie să avem grijă și de cei mici. Să le acoperim pielea cu cremă, să le dăm hăinuțe cu mâneci lungi, să nu-i expunem mai mult decât e cazul.
Cu puțină atenție și grijă pentru corpul nostru, putem petrece vara și protejați și bronzați.
text Mihaela Moldoveanu