Bolile autoimune și infecția cu noul coronavirus

În perioada de izolare determinată de pandemia declarată de OMS, în urma infecției populației cu un nou tip de coronavirus, mulți pacienți diagnosticați cu boli grave au avut motive de îngrijorare în plus.

Predispun bolile autoimune la infecția cu noul coronavirus?

Dr Elena Drăgan, medic cu două specializări, una în Endocrinologie, cealaltă în Daibet, Nutriție și Boli Metabolice, s-a confruntat cu multe întrebări din partea pacienților.

Cea mai frecventă, din partea pacienților diagnosticați cu boli autoimune.

Sistemul nostru imunitar luptă împotriva germenilor și bacteriilor rele, precum și a altor forme de amenințări pe care le detectează. Uneori, însă, acești “apărători ai organismului” atacă propriul țesut sănătos, ca pe ceva amenințător. Acest lucru duce la inflamații, degradarea articulațiilor, a nervilor, mușchilor, pielii sau altor parți ale corpului, afecțiuni cunoscute sub denumirea de Boli Autoimune.

Prin urmare îngrijorarea a apărut sub forma întrebării, dacă am o boală autoimună sunt mai predispus la infecția cu noul coronavirus sau pot dezvolta alte complicații?

Nu există încă studii care să arate incidența cazurilor de infecție la pacienții cu boală tiroidiană autoimună sau alte boli autoimune.

Tiroidita subacută, provocată de infecția cu COVID-19

Dr Elena Drăgan, medic specialist la clinica Bio-Terra Med, este de părere că abia peste câteva luni vom putea avea acces la statistici care să ne arate incidența infecției în rândul pacienților cu alte boli. E nevoie de timp și ca să aflăm dacă s-a mărit numarul pacienților diagnosticați cu boli autoimune.

Ceea ce știm însă dintr-un studiu recent este că infecția cu noul coronavirus poate determina o troidită subacută.

Tiroidita subacută este o boală inflamatorie tiroidiană caracterizată prin dureri de gât și este de obicei precedată de o infecție a tractului respirator superior.

Mergeți la medic de la primele simptome

Fie că aveți o boală autoimună sau alte diagnostice, la apariția oricăror simptome noi, consultul medical este absolut necesar. Este foarte posibil ca pe fondul de stres provocat de aceasta pandemie, coroborat cu izolarea în propriile case, îngrijorări cu privire la sănătatea proprie sau a celorlalți, să fi crescut incidența bolilor autoimune.

Până vom avea mai multe date, să ne monitorizăm atent sănătatea și să mergem la medic dacă apare o îngrijorare. Să încercăm pe cât posibil să ne calmăm mintea agitată și să fim deschiși la schimbările care pot apărea în orice moment.

Să ne amintim că sănătatea stă și în puterea noastră!

text Mihaela Moldoveanu