Bronhodisplazia pulmonara

Dr.Adrian Toma, medic primar neonatologie-Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie « Prof.Dr.Panait Sarbu »,Bucuresti vorbeste despre bronhodisplazia pulmonara.

Bronhodisplazia pulmonara este o fibroza a tesutului pulmonar care apare ca urmare a diferitilor factori, cum ar fi inflamatia unei infectii virale sau folosirea excesiva a oxigenului. Domnul doctor Adrian Toma ne vorbeste despre tratamentul pe care il urmeaza un nounascut prematur bonav de bronhodisplazia pulmonara.

Simptomele bolii pulmonare cronice apar devreme, la 3 zile dupa nastere. De obicei, boala pulmonara cronica debuteaza in timpul spitalizarii copilului, dar simptomele apar si dupa ce copilul este adus la domiciliu.

Simptomele respiratiei dificile sunt urmatoarele:

– stridor si tahipnee (respiratie rapida)
– dilatarea narinelor (marirea diametrului orificiilor nazale)
– folosirea gatului, pieptului si muschilor respiratori abdominali, cauzeaza tirajul coastelor (retractia)
– wheezing (suieratura respiratorie perceptibila in timpul inspirului si expirului sau doar in inspir)
– oboseala in timpul si dupa alimentare
– pielea palida, cenusie sau patata, in special la nivelul limbii, buzelor, urechilor si unghiilor.

Copiii cu boala pulmonara cronica deseori necesita spitalizare mai indelungata (cum este si cazul prezentat de domnul doctor Adrian Toma) deoarece au nevoie de suplimentare cu oxigen, unii dintre ei necesitand administrarea de oxigen pentru o perioada de timp si in ambulator (la domiciliu).

Tratamentul bolii pulmonare cronice se face in functie de gravitatea afectiunii. Tratamentul cuprinde oxigenoterapie de obicei si cateodata folosirea ventilatiei mecanice, cat si tratament medicamentos si suplimentare nutritiva. Tratamentul nu vindeca boala pulmonara cronica, dar totusi ajuta nou-nascutul sa respire mai usor in timp ce plamanii se maturizeaza si se vindeca.

Majoritatea nou-nascutilor cu boala pulmonara cronica se recupereaza. Cu toate astea, in copilarie, simptomele se pot mentine pe termen lung si necesita tratament. Uneori pacientul adopta pozitia ortostatica datorita dispneei.Toti nou-nascutii cu boala pulmonara cronica au plamanii lezati.

Tratamentul de fond (de baza) cuprinde una sau mai multe din urmatoarele masuri terapeutice:

– oxigenoterapia, cu inhalarea directa a oxigenului in plamani sau folosirea ventilatorului care introduce fortat aer in plamani; in anumite cazuri, copiii pot utiliza ventilatorul si acasa, dar nu intotdeauna; acest tratament ajuta copilul sa respire si diminueaza stresul la care este supus organismul copilului in timp ce plamanii se maturizeaza si se vindeca
– medicatia, cu utilizarea de diuretice (elimina lichide), bronhodilatatoare (maresc diametrul bronhiilor) si in putine cazuri corticosteroizi (reduc inflamatia); se poate utiliza tratamentul medicamentos si in profilaxia infectiilor cu virus sincitial respirator
– tratamentul nutritiv: in cazul copiilor care nu pot fi alimentati natural la san sau cu tetina, li se introduce o sonda nazogastrica in stomac, prin nas; copiii suferinzi de boala pulmonara cronica au nevoie de o alimentatie mai bogata in calorii decat copiii sanatosi, pentru ca organismul lor necesita mai multa energie decat iin mod normal pentru a respira si a se apara impotriva infectiilor; suplimentele de vitamine si electroliti sunt deseori recomandate.

Copilul trebuie monitorizat continuu pentru complicatii si orice tulburari de crestere sau dezvoltare!