Business Forum 2010 – strategia Dunarii

Ministerul Afacerilor Externe, in parteneriat cu World Trade Institute Bucuresti si cu Fundatia “Steinbeis” (Baden-Württemberg, Germania) a organizat in Bucharest Business Forum 2010, un eveniment cu totul deosebit prin amploare, numarul si valoarea participantilor. Acesta a marcat debutul unei serii de actiuni ce au ca obiectiv crearea unei platforme de dialog pentru toti “actorii” interesati de dezvoltarea de proiecte prioritare si parteneriate strategice la nivel european in cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (Ulm, Viena, Bratislava, Budapesta, Novi Sad, Tulcea, Constanta si Bucuresti).

Bucharest Business Forum 2010 se adreseaza mediului de afaceri din Romania si din statele riverane Dunarii, reprezentantilor societatii civile, federatiilor si sindicatelor din diferite sectoare de activitate. Vectorul central de actiune consta in crearea si dezvoltarea unor retele pentru arii prioritare de afaceri care sa poata fi explorate in cadrul “Pilonului 3” (Dezvoltare economica si sociala) al Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii.

Deschiderea oficiala a Forumului a avut loc la Institutului World Trade Center in prezenta ministrului mediului si padurilor, Laszlo Borbely, a consilierului prezidential Leonard Orban, a lui Razvan Murgeanu, secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Razvan Horatiu Radu, agent guvernamental al Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului din cadrul Ministerului Afacerilor Externe sau a Managerui General de la Adevarul Holding, Peter Imre, alaturi de multi alti invitati.

Dezbaterile au continuat pe grupuri de lucru, sase la numar, care au abordat subiecte de interes maxim – “Turism, cultura-educatie” (“Turism&Cultural Heritage”), “Moda si industrie de design” (“Fashion&Design Industries”), “Industrie alimentara si sanatate” – “Food&Health Industries”, sustinut de Anca Vlad, Presedintele FILDAS Trading, “Tehnologia informatiilor si comunicatiilor, media si agenda digitala” (“ICT,Media&Digital Agenda”), “Protectia mediului–apa si padure” (“Forest&Water”) si “Manufactura si industria chimica” (“Maufacture&Education”).

“Stim cu totii ca Dunarea parcurge 10 tari europene. Sunt tot atatea istorii, tot atatea traditii, tot atatea modalitati, dar si posibilitati de abordare a oportunitatilor oferite de Uniunea Europeana, in cadrul acestui program. Daca fiecare stat va lucra de unul singur, daca fiecare industrie va actiona separat, atunci sunt mari sanse ca aceasta oportunitate sa ramana doar o oportunitate!” – a fost una dintre concluziile acestui eveniment care au evidentiat, printre altele, necesitatea permanentizarii platformelor de dialog si cooperare, consolidarea unor retele pentru domenii prioritare de afaceri care sa fie explorate in regiunea Dunarii, prioritizarea proiectelor care sa fie valorificate de catre viitorii beneficiari ai strategiei, implicarea societatii civile si a companiilor private si aspecte care sa genereze rezultate optime in procesul de implementare cu succes a strategiei UE pentru regiunea Dunarii.

Oana Georgescu
Foto : Sabina Ghiormescu