Cardiomiopatia se referă la un grup de boli cauzate de afectarea mușchiului cardiac, dar la bază nu stau afecțiuni precum boală cardiacă ischemică, hipertensiune arterial sau diabet. Cu alte cuvinte, termenul de cardiomiopatie se folosește pentru boli proprii ale miocardului, care nu sunt datorate alte probleme cardiovasculare.
În rândul populației generale sunt cunoscute mai multe tipuri de cardiomiopatii, cum ar fi cardiomiopatia dilatativă, în care inima crește în dimensiuni, cardiomiopatia hipertrofică, cardiomiopatia atritmogenă de ventricul drept și lista poate continua.
Este foarte important ca pacienții să diagnosticheze din timp o cardiomiopatie deoarece pe termen lung poate duce la insuficiență cardiacă și, mult mai grav, la moarte subită cardiacă și stop cardiac.
Simptomele afecțiunii depind de tipul cardiomiopatiei. De exemplu, dacă sunt legate de aritmii, manifestările includ palpitații, sincopă și pierderea cunoștinței. Dacă sunt legate de apariția insuficienței cardiace, simptomele includ oboseală, respirație dificilă, toleranță scăzută la efort, edeme (umflaturi) ale picioarelor și gleznelor.
Dr. Adrian Linte – medic primar Cardiologie intervențională în cadrul Spitalului de Boli Cardiovasculare Angiomedica, afirmă că există o confuzie în rândul populației generale din României în ceea ce privește cardiomiopatia. Concret, mulți oameni cred că sportul poate să provoace astfel de afecțiuni. În realitate acesta este un mit, cardiomiopatiile fiind în marea lor majoritate congenitale, fiind transmise genetic. În ceea ce privește sportivii, problema este că prin efortul fizic susținut se poate manifesta predispoziția de moarte cardiacă subită tocmai din cauza acestei suprasolicitări a cordului. Dincolo de acest aspect, cardiomiopatiile sunt boli care pot să afecteze pe absolut oricine.
Diagnosticarea cardiomiopatiei începe cu o vizită la medicul cardiolog, în care pacientului i se va face într-o primă etapă un examen clic, o electrocardiogramă și o ecografie cardiacă. În unele cazuri, pentru a rafina acest diagnostic sunt necesare și investigații moderne, de tipul RMN cardiac, sau investigații genetice în care medicii vor descoperi dacă respectivul pacient este purtătorul unei mutații genetice care a dus la cardiomiopatie.
Din păcate nu există un tratament care să vindece cardiomiopatiile. Există însă tratament suportiv și tratament de prevenire a morții cardiace subite prin montarea defibrilatorului implantabil. De asemenea, există într-o minoritate de cazuri tratamente care înlocuiesc sau modifică anumite căi enzimatice și care reușesc să compenseze modificările cardiace. Tratament suporitiv există și pentru fazele avansate ale cardiomiopatiilor, cum ar fi în cazul insuficienței cardiace.
Dr. Adrian Linte – medic primar Cardiologie intervențională în cadrul Spitalului de Boli Cardiovasculare Angiomedica