Fundația ”Renașterea” a organizat chiar de Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer cursa caritabilă ”Race for the Cure” ajunsă la cea de-a VIII-a ediție. Startul în probelele de alergare / plimbare 5 km sau 0,5 km s-a dat pe Stadionul Tineretului Iolanda Balas-Soter din București. România a participat alături alte 32 de țări, la cea mai mare cursa internațională destinată deopotrivă prevenției și strângerii de fonduri pentru cancerul mamar și de col uterin sărbătoririi sănătății și a învingătoarelor în lupta cu cancerul de sân, sponsorizată, prin tradiție de Catena. Anul acesta s-au înscris peste 2.500 de participanți, printre care și reprezentanți ai Fildas Catena Group, declarată Cea mai inimoasă echipă!
2730 de femei din România vor beneficia de analize medicale gratuite în urma înscrierilor la cursa caritabilă Race for the Cure România 2022
Evenimentul, reluat în format fizic după doi ani în care cursa s-a desfășurat în format digital, s-a bucurat de susținerea autorităților locale și centrale, numeroase personalități, reprezentați ai Corpului Diplomatic la București, școli și licee, dar și de companii care au înțeles importanța implicării într-o astfel de cauză. Ediția din acest an, desfășurată sub egida Administratiei Prezidențiale, sub Patronajul Ambasadei Italiei la București, având parteneri instituționali Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, Comitetul Olimpic și Sportiv
Ca și în edițiile anterioare și în acest an a fost apreciată competiția între echipe (licee, ambasade, companii) pentru cea mai numeroasă, gălăgioasă, amuzant costumată, generoasă sau inimoasă echipă. Au participat 57 echipe, printre care s-au numărat și Echipa Ambasadei Italiei, a Statelor Unite, a Franței, Finlandei, Danemarcei și Estoniei. Premiile câștigătorilor au fost oferite de Mircea Geoană – Secretar General Adjunct al NATO, dr. Diana Loreta Păun – Consilier Prezidențial, Prof Dr Alexandru Rafila – Ministrul Sănătății, Nicoleta Pauliuc – Senator și învingătoare în lupta cu cancerul, Ambasadorii Italiei, SUA, Frantei, Estoniei, Finlandei, Danemarcei, Membrele Boardului Fundației Renașterea: Mihaela Geoană, Cristiana Copos, Veronica Savanciuc, Camelia Șucu, Andreea Mihai, Adriana Cazacu, Amalia Năstase, precum și Ambasadoarea Asociației de Sprijin a Pacientului Oncologic – jurnalista Dana Deac. Trofeele Team for the Cure au fost oferite pentru: Ambasada Italiei – Cea mai animată/gălăgioasă echipă, Echipa Jean Monnet – Cea mai numeroasă echipă a unei școli, Echipa KPMG Legal – Cea mai numeroasă echipă a unei companii, Echipa SUA – Cea mai numeroasă echipă a unei ambasade, Echipa Catena – Cea mai inimoasă echipă, Echipa Fundației SUPERBET – Cea mai generoasă echipă, Liceul ICHB – Cea mai numeroasă echipă de voluntari.
Ediția din acest an, desfășurată sub Patronajul Ambasadei Italiei la București a adus, pe langa prezența la cursa fizica din București, posibilitatea locuitorilor din alte orașe din țară sau din diaspora să susțină și să doneze pentru femeile din România pentru prevenția și combaterea cancerului de sân și de col uterin, prin intermediul platformei europene www.raceforthecure.eu/ro, care va fi activă pentru donații până la sfîrșitul lunii octombrie 2022. Înscrierile și donațiile pentru România se pot face și pe siteul www.fundatiarenasterea.ro (fundația operează două unităţi mobile, care au cabinet ginecologic şi radiologic şi oferă teste gratuite în mediul rural). Pentru înscrierea unui adult suma donată a fost de 50 de lei, care se va transforma într-un test Babeș-Papanicolau, iar 4 înscrieri reprezintă o mamografie gratuită pentru o femeie vulnerabilă, oferite prin Unitatea Medicală Mobilă Renașterea sau pacientelor oncologice la Centrul Medical de Excelență Renașterea din București. Anual, peste 9.600 de femei din România sunt diagnosticate cu cancer mamar.
“Anul acesta, linia de start a evenimentului Race for the Cure a fost din nou fizică, având posibilitatea de a sărbători sănătatea alături de familie, prieteni, colegi, dar și de învingătoarele în lupta cu cancerul!” – a declarat Mihaela Geoană, Președintele fondator al Fundației Renașterea. ”De asemenea, românii de pretutindeni își pot arăta solidaritatea față de femeile vulnerabile din tara noastra. Pentru acestia, locul de alergare sau plimbare poate fi oriunde: acasa, pe aleile din jurul blocului, de oriunde din Romania sau în lume. Astfel, suntem alături de femeile din Romania, în drumul către combaterea cancerului, prin prevenție, stil de viață sănătos și acces la investigații medicale. Statisticile sunt alarmante, în ceea ce privește rata mortalității din cancerele feminine în România, comparativ cu celelalte țări din Europa. Fiecare înscriere e transformată de Fundatia Renasterea în analize medicale pentru femeile defavorizate, care le pot salva viața!”.
Date statistice despre cancerul la femei in Romania
Peste jumătate din pacientele cu cancer din Romania (58,4%) sunt diagnosticate abia în stadiile III și IV, comparativ cu statele europene, unde 70-80% din cazurile noi de cancer sunt depistate în stadiile incipiente ale bolii (0, I și II). Cancerul de sân este unul dintre principalele cauze de mortalitate pentru femeile din România: prima cauză pentru categoria de vârstă 15 – 49 de ani, a treia cauză pentru categoria 50 și 69 de ani și a patra ca dizabilitate (Globocan, 2018). Anual, conform estimărilor, sunt diagnosticate cu cancer mamar 9.629 de femei la nivel național, iar numărul deceselor se ridică la 3.209. Printr-un calcul simplu, corelând statistici locale cu cele europene, poate fi estimat că, în condițiile în care rata mortalității în România ar fi similară cu cea europeană, numărul de decese ar fi 2.406, ceea ce înseamnă că înregistrăm un număr suplimentar de 800 de decese anual, comparativ cu statele europene. Mai mult, conform datelor analizate în cadrul studiului, fiecare persoană decedată din cauza cancerului de sân a pierdut prematur aproximativ 13 ani de viață. De asemenea, anual, peste 1.800 de femei mor în România din cauza cancerului de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidența este de 2,5 ori mai mare decât media Uniunii Europene.
Race for the Cure este cea mai mare cursa internațională destinată promovării sănătății și luptei împotriva cancerului de sân, cel mai mare și de succes eveniment de informare și de strângere de fonduri pentru sănătatea femeii. Aflat la a opta ediție in țara noastră, Race for the Cure aliniază România la linia de start a Europei in cursa pentru prevenirea si combaterea cancerului la femei unde anual, conform estimărilor, sunt diagnosticate cu cancer mamar 9.629 de femei la nivel național, iar numărul deceselor se ridică la 3.209. La edițiile digitale ale cursei Race for the Cure România, din 2020 si 2021 s-au înscris 2.461 de participanți și tot atâtea teste medicale gratuite au fost oferite femeilor vulnerabile, la Centrul Medical de Excelenta Renașterea din București și prin intermediul Unității Medicale Mobile Renașterea.
Race for the Cure reprezinta cel mai important eveniment global de constientizare, educare si strangere de fonduri pentru cancerul de san. Inaugurata in anul 1983, Komen Race for the Cure a evoluat de la o cursa cu 800 participanti in Dallas, la peste 150 de curse, pe 4 continente, cu peste 1.6 milioane de participanti in intreaga lume. Pentru Fundatia Renasterea, acest eveniment reprezinta, in egala masura, un bun prilej de a promova mesaje pentru prevenirea si depistarea precoce a cancerului, de a reaminti femeilor ca cel mai bun tratament este preventia, iar informarea corecta, sportul si optimismul, sunt reteta propriei noastre sanatati. Primele sapte editii ale evenimentului s-au bucurat de participarea a peste 16.500 de persoane, din care peste 400 invingatoare in lupta cu cancerul.
Realizator: Oana Georgescu
Foto: Sebastian Oros