Cistoscopia

Dr.Bogdan Haineala-medic specialist urolog - Clinica Mediclass descrie in ce consta procedura numita cistoscopie.

GENERALITATI


Cistoscopia este examinarea endoscopica a vezicii urinare cu ajutorul unui aparat numit cistoscop. Cistoscopia este un tip de investigatie ce necesita anestezie generala sau peridurala.

INDICATII

Cu ajutorul cistoscopiei se poate afla motivul incontinentei urinare, al infectiilor repetate care nu raspund la tratamentul indicat, al urinarii cu sange sau al urinarii dureroase, al retentiei de urina si al multor alte probleme din sfera urologica. De asemenea cistoscopul este util si in prelevarea de tesut tumoral pentru biopsie, distrugerea sau extragerea calculilor vezicali, rezectia unor tumori vezicale sau extragerea unor corpi straini.

Pentru precizarea cauzelor exacte ale sangerarii in timpul urinarii se recomanda completarea examinarii medicale cu urmatoarele investigatii: scintigrafia renala, tomografia computerizata sau rezonanta magnetica nucleara.

Sangerarile urinare sunt considerate urgente medicale si reprezinta un motiv foarte bine intemeiat pentru prezentarea de urgenta la medic.

Exista doua tipuri de cistoscoape: unele flexibile si altele rigide. Cistoscopia cu cistoscop flexibil se realizeaza cu pacientul sub anestezie locala, la ambele sexe. Cea rigida se poate realiza si cu pacientul anesteziat local, insa ea se realizeaza de cele mai multe ori sub anestezie generala, mai ales la pacientii de sex masculin, din cauza disconfortului pe care aceasta interventie il poate genera la barbati.

Procedura poate sa dureze de la cateva minute pana la 15-20 aceasta in functie de ce identifica medicul in timpul realizarii investigatiei. Cistoscopia poate dura si mai mult de atat atunci cand in timpul ei se realizeaza si biopsia, adica prelevarea de tesut, pentru analizarea la microscop.

Acest material va este oferit de Catena.
Realizator: Claudia Anton