Incontinenta urinara, de la tabu la succes terapeutic

Incontinenta de urina la femeie este pierderea involuntara de urina in conditii care sunt neplacute pentru pacienta. Nu orice pierdere de urina poate fi considerata in sine, nu afecteaza categoric, dramatic, calitatea vietii, dar sunt situatii in care, de cele mai multe ori, afecteaza mersul normal al activitatilor.

Dr. Iosif Niculescu, medic ginecolog specializat si in uroginecologie la Clinica Intermedicas din Bucuresti, se confrunta frecvent cu situatii de incontinenta urinara la femei din toate categoriile de varsta. Exista patru tipuri de incontinenta urinara la femei, dar doua sunt cel mai frecvent intalnite in practica profesionala, acoperind 80% – 90% din totalitatea cazurilor de incontinenta :

Incontinenta urinara de efort : asa cum ii spune numele, este cauzata de de eforturi mici sau mari cum ar fi tusea, stranutul, ridicatul unor greutati, sau chiar simpla si banala ridicare de pe scaun. Aceasta forma de incontinenta este cauzata de cele mai multe ori de traume obstetricale si prin urmare poate aparea la femei, dupa nastere.

Incontinenta urinara cauzata de infectii urinare repetate are nevoie de timp, multi ani pana la apaitia simptomelor la varste ceva mai mari, 40 – 50 de ani.

Alte doua tipuri de incontinenta urinara la femei sunt :

Incontinenta cauzata de afectiuni neurologice de tipul AVC, leziuni la nivelul filetelor nervoase etc, care fac imposibil controlul vezicii urinare si determina, prin urmare, pierderea involuntara de urina.

Incontinenta prin fistule intre vezica urinara si vagin, din ce in ce mai rara intalnita astazi, cand nasterile sunt asistate prin tehnologii si proceduri moderne.

In interviul pe care l-a acordat echipei Senso TV la Clinica Intermedicas, dr. Iosif Niculescu descrie metodele moderne de tratament si preventie pentru incontinenta urinara de efort si prin infectii urinare.

Din pacate, pentru cele mai multe dintre femei, incontinenta urinara este si astazi un tabu. Ajunse in cabinetul medical, pacientele nu vorbesc din proprie initiativa despre pierderile de urina. Doar daca sunt intrebate de medic amintesc aceste simptome.

Dr. Iosif Niculescu incurajeaza femeile de orice varsta sa discute deschis cu medicul despre incontinenta urinara. Argumentul este cat se poate de puternic: tehnicile moderne de tratament asigura succesul in vindecarea acestei afectiuni.

Realizator : Elena Buhus

Operator imagine: Silviu Crangureanu

Editor de montaj : Stanislav Pescu