Prof. Univ. Dr. Mihai Lucan, medic primar urolog, Doctor in Stiinte Medicale, directorul Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal (II)

Profesorul Proca avea o obsesie: diagnosticul si tratarea insuficientei renale acute. El fost cel care a pus in functiune primul aparat de hemodializa din Romania adus de Profesorul Doctor Theodor Burghele de la Paris. Aparatul a functionat la Spitalul Panduri, spital unde lucrase si Profesorul Proca si de unde se transferase la Fundeni. In anii ‘80 Romania devenise prima tara socialista care avea un aparat de dializa.

13 februarie 1980, participa la prima operatie de transplant renal
Profesorul Proca era obsedat de acea entitate numita insuficienta renala acuta. Pasul logic, urmator, era sa gaseasca solutiile pentru implemantrea in Romania a unui program de transplant renal. A scris si o carte fenomenala despre asta.
In anul 1980, pe 13 februarie, Dr. Mihai Lucan a participat la efectuarea primului transplant renal din Romania, facand parte din echipa condusa de Acad. Prof. Dr. Doc. Eugeniu Proca, impreuna cu doctorul Anghel Popescu, specialist ATI. Atunci a inceput sa se scrie istoria transplantului romanesc, primul transplant renal efectuat la Spitalul Fundeni, fiind urmat de cel dintai transplant renal de la un donator decedat, realizat la Timisoara de Prof. Dr. Petru Dragan.
Proca a apelase la o echipa de profesionisti atunci cand a hotarat sa recolteze la Spitalul Floreasca rinichii unui pacient care intrase in moarte cerebrala si a carui familie isi daduse acordul. Va dati seama? Era in anul 1978! Era o chestie care trebuia facuta pe tacutelea, noaptea si numai daca era succes, comunicata. Altfel s-ar fi gasit imediat multe motive ca sa iti frangi definitiv gatul. Ne-am dus in noaptea aia la spital (…). Cand a desfacut bolnavul a observat ca avea doua artere, si pe dreapta si pe stanga, deci nu se putea face transplantul datorita anomaliilor vasculare. Nu era pregatit pentru o asemenea incercare. A amanat. A fost deci un esec. Abia atunci Profesorul Proca si-a dat seama ca trebuie sa pregateasca o echipa adevarata, cu specialisti bine pregatiti si mai ales antrenati. Asa ca ne-a trimis in toamna lui 1979, pe mine si pe doctorul Anghel Popescu, antestezistul sef de la Clinica Fundeni, in Cuba….
Au stat acolo vreo 4-5 luni si s-au intors de acolo cu toate elementele de baza pentru a face prima operatie de transplant renal. Era sfarsitul anului 1979 si in februarie 1980 era efectuat in Romania primul transplant renal. A fost o lovitura uriasa de imagine, un succes de mari dimensiuni al echipei Profesorului Proca din care facea parte si doctorul Mihai Lucan.
…si prima teza de Doctorat finalizata in Clinica de Urologie a Spitalului Fundeni
In 1986 Dr. Mihai Lucan obtine titlul de Doctor in Stiinte Medicale cu lucrarea Individualizarea tratamentului neoplasmului vezical in functie de stadiul evolutiv. A fost prima teza de Doctor in Medicina finalizata in Clinica de Urologie a Spitalului Fundeni, sub conducerea Profesorului Eugeniu Proca.
Prof. Dr. Mihai Lucan este cel care a organizat la Cluj Napoca un serviciu modern de urologie si transplant renal, materializat prin infiintarea ICUTR Cluj Napoca, unic in Romania si avand drept scop eficientizarea si cresterea calitativa a actului medical si a infrastructurii de cercetare. ICUTR este o structura medicala complexa care, pe langa furnizarea de servicii medicale specifice, la standarde europene, desfasoara o importanta activitate de formare profesionala in parteneriat cu UMF “Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca, precum si o sustinuta activitate de cercetare recunoscuta si pe plan international.
Ca Sef al Catedrei de Urologie in cadrul UMF Iuliu Hatieganu Cluj-Napoca, Profesorul Mihai Lucan a reorganizat cursurile de Urologie ale catedrei intr-o maniera si o conceptie moderne, accesibile pentru studenti, dar cu un grad mult mai mare de implementare in activitatea clinica curenta.
A editat un Curs de Urologie modern si un Caiet de lucrari practice pentru studenti. A organizat pentru rezidenti un program de antrenament clinic, chirurgical si teoretic: in urma testelor saptamanale, in functie de numarul de puncte acumulate, rezidentul avea sansa de a realiza, sub supraveghere adecvata, diverse operatii urologice din cadrul programului de rezidentiat, ca prim chirurg!A condus teze de doctorat centrate preponderent pedomeniile in care Institutul detine prioritat nationale. A promovat ca asistenti si preparatori la Catedra de Urologie, tineri valorosi si cu certe calitati umane, organizatorice, devotament, onestitate fata de actul medical si fata de pacient si mai ales putere de munca.
O cariera impresionanta, pe masura unui NUME respectat in lumea medicinii
Cariera Prof. Dr. Mihai Lucan este impresionanta. A participat la peste 6.000 de operatii in perioada 1975 – 1990, iar din 1990 a realizat peste 35.000 de operatii urologice, marea lor majoritate foarte complexe, reconstructive si peste 25.000 de operatii endoscopice si laparoscopice. In colaborare cu U.M.F. Iuliu Hatieganu Cluj-Napoca si Consortiul Interuniversitar de Transplant de Organe, C.I.T.O. cu sediul la Roma a initiat si a derulat la Cluj un program de transplant renal, care s-a dezvoltat progresiv, ajungand sa fie cel mai eficient program de acest fel la nivel national (peste 1.000 de transplante renale, o serie de transplante combinate de rinichi si pancreas, un transplant solitar de pancreas).
Pe 12 mai 2003 a realizat in premiera mondiala prima nefrectomie laparoscopica pentru transplant asistata robotic in sistem de telemedicina, impreuna profesorul Ralph Konstantin Senner, de la Clinica de Chirurgie Robotica din München.
In iulie 2004 profesorul Mihai Lucan efectua primul transplant combinat de rinichi si pancreas din Romania si in acelasi an a efectuat primul transplant renal la nivel european de la un copil de 2 ani (donator pediatric) la un alt copil (primitor pediatric) de aceeasi varsta.
Experienta dobandita ca urmare a activitatii sustinute din domeniul transplantului renal si nu numai, precum si cea dobandita prin ingrijirea miilor de bolnavi transplantati, s-a rasfrant pozitiv asupra activitatii medicale si stiintifice din cadrul ICUTR Cluj, dar si asupra centrului universitar Cluj. Prof. Dr. Mihai Lucan a fondat Societatea Romana de Boli Genito-Urinare, al carei presedinte este. Aceasta societate a organizat congrese si sesiuni stiintifice la care au participat cele mai importante personalitati ale momentului din domeniul urologiei si transplantologiei europene si mondiale (Presedintele Societatii Europene de Urologie, Presedintele Societatii Europene de Endourologie, Vicepresedintele Societatii Americane de Urologie, Presedintele si directorii Eurotransplant-ului, Secretarul General al Societatii Europene de Transplant). Are colaborari cu toate societatile de profil din Europa si din SUA (inclusiv cu National Children’s Cancer Society!).
Prof. Dr. Mihai Lucan este membru fondator al Societatii Romane de Transplant, societate ce are drept scop organizarea profesionala si reprezentarea la nivel european a specialistilor in domeniul transplantului din Romania.
Acest material va este oferit de CATENA.
Realizator: Oana Georgescu