Conferinta Nationala Managementul Dislipidemiilor 2011

Din ce in ce mai multi tineri, uneori sub 30 de ani, prezinta dislipidemii. Aceste dislipidemii sunt anomalii ale metabolismului lipidic care adesea sunt mana in mana cu diabetul zaharat de tip 2, obezitatea si hipertensiunea arteriala. Este stiut faptul ca obezitatea si diabetul sunt la randul lor de cele mai multe ori secondate de bolile coronariene si de cele cerebrovasculare. Medicii atrag atentia ca in Romania 159.253 mor anual din cauza bolilor cardiovasculare.

Asadar, dislipidemiile, cele care sunt de obicei vinovate de toate aceste probleme si de multe altele discutate de catre medici in cadrul conferintei, reprezinta cheia pentru intelegerea importantei educarii populatiei in scopul insusirii unor obiceiuri alimentare sanatoase, obiceiuri care pot duce la evitarea tuturor complicatiilor care deriva din dislipidemii.

Prof. univ. dr. Dan Gaita a vorbit in cadrul manifestarii despre incidenta crescuta a bolilor cardiovasculare in Romania si a punctat faptul ca oamenii, in aceste circumstante, trebuie sa-si calculeze nivelul de risc pentru a preveni posibilitatea acestor afectiuni. Prof. univ. dr. Amorin Popa, presedintele Comisiei de diabet din Ministerul Sanatatii, a atras atentia asupra faptului ca dislipidemiile pot fi prevenite prin adoptarea unui regim de viata sanatos si prin reducerea factorilor de risc, in timp ce prof. univ. dr. Gabriela Radulian a dezbatut reevaluarea colesterolului alimentar in contextul abordarii unei alimentatii adecvate pe o perioada lunga de timp la pacientii cu factor de risc in bolile de nutritie.

Prof. univ. dr. Maria Monta, presedintele Societatii Romane de Diabet, a subliniat faptul ca se impune o educatie generala a populatiei, dar mai ales a grupurilor cu risc crescut, si a accentuat ideea ca dislipidemiile sunt o problema de sanatate publica.