Copiii in colectivitate (I)

Film realzat la gradinita “HAPPY UNIVERSE” – Voluntari

INTERVIURI cu: PATRICIA DEDIU, Director locatie gradinita “HAPPY UNIVERSE”, Voluntari si cu DR. VIORICA MILEA, medic primar, medicina de familie.

“A fost odata un mic print care traia pe o planeta putin mai mare decat el si care avea nevoie de un prieten.”

Asa incepe povestea amintirilor fiecarui copil din noi, asa si-a scris lectia de viata Antoine de Saint Exupery.

El ne-a invatat un secret: ca ochii sunt orbi si ca trebuie sa cauti cu inima.

Si ne-a mai invatat ca toti copiii trebuie sa fie rabdatori cu oamenii mari.

Aceste lectii care par impotriva legii firesti a evolutiei vietii omului, de la nastere la moarte, sunt doar visele simple pe care le-am pierdut odata cu pierderea copilariei.

Dar ne regasim in aceste vise, impotriva timpului, in albumul vietii si in destinul generatiilor care ne succed.

Copii , copii,copii !Copiii !

Inca inainte de a se naste incercam sa ne regasim in ei, sa intrevedem oamenii mari care vor deveni De aceea, cat inca sunt copii, sa nu uitam sa facem tot posibilul ca ei sa devina maturi sanatosi si fericiti.
Copiii nostri sunt fiinte sociale constiente si primul contact important cu societatea il constituie integrarea in colectivitate: gradinita, scoala, grupa de dans, clasa de pictura, coechipierii sau adversarii sportivi, trupa de teatru, ansamblul coral, tovarasiile (tovarasii) de joaca din parc.
Integrarea copiilor in colectivitati nu presupune doar urcarea unor trepte psiho-sociale si o atentie medicala speciala. Dar este si un proces dificil pentru copii, pentru parinti si pentru educatori.
DEFINITIE PENTRU PARINTI
DIRECTOR PATRICIA DEDIU
Orice schimbare in viata sociala a unui individ atrage dupa sine o multitudine de probleme care se pot rezolva mai usor sau mai greu. Acestea sunt de ordin medical, psihologic sau social.
DR. VIORICA MILEA
Intrarea in colectivitate este un moment esential in viata unui copil.
Practic, intrand in colectivitate, ii deschideti usile catre cunoastere…. De aceea este foarte important cum ii deschideti aceasta usa.
DIRECTOR PATRICIA DEDIU
Gradinita este o etapa noua in viata copilului, o etapa necunoscuta, o etapa foarte interesanta, de altfel si ca orice noutate atrage dupa sine o schimbare cu un pic de suferinta, poate. Pentru toate acestea avem rezolvarea. Multi copii vin in gradinita ca fiind unici in familie, ca fiind cei mai importanti, numai ca intr-o colectivtate, toti copiii sunt foarte importanti , in egala masura. Incercam astfel ca fiecaruia sa-i acordam atentia cuvenita, importanta cuvenita, sa-i motivam si sa-i individualizam pe fiecare in parte. Toti sunt la fel de importanti, la fel de dragi noua, toti sunt unici pentru noi.
PREGATIREA COPILULUI SAU A PARINTELUI?
DIRECTOR PATRICIA DEDIU
Pregatirea copilului pentru intrarea in colectivitate,pentru gradinitatrebuie sa inceapa, de fapt, cu pregatirea parintelui pentru a face fata acestei schimbari din viata copilului. Este mult mai dificil pentru adultul-parinte sa faca aceasta schimbare. Ce ar trebui sa stie parintele inainte de a-si aduce copilul la gradinita? Mai intai trebuie sa-si pregateasca copilul pentru aceast pas foarte important pentru cel mic, povestindu-i frumos, cu cuvinte simple dar foarte clare ce inseamna gradinita.
DR. VIORICA MILEA
Deja sa incercam sa mancam singuri, sa ne imbracam, sa ne dezbracam, sa facem nevoile la olita , ca atunci cand se va duce la gradinita sa nu i se atraga atentia, sa se simta umilit ca altii fac si el nu.
DIRECTOR PATRICIA DEDIU
Gradinita inseamna locul in care iti faci foare multi prieteni, locul in care te vei juca asa cum nu te joci acasa, locul in care vei gasi jucarii minunate si, mai ales, locul in care o educatoare te asteapta cu drag in fiecare zi; ea stie cele mai multe povesti, poezii, cantece, jocuri si glume pe care acasa nu le gasesti.
DR. VIORICA MILEA
Copilul trebuie sa fie invatat ca lucrurile se impart cu altii, ca trebuie sa fie tolerant, ca trebuie sa respecte pe celalalt ca sa fie respectat. Toate lucrurile acestea se initiaza acasa, in colectivitate doar se continua.
DIRECTOR PATRICIA DEDIU
In gradinita marcam orice eveniment important din viata copiilor nostri, incepand cu zilele lor de nastere, zilele onomastice, sarbatori importante, sarbatori de Craciun, de Paste, Ziua Mamelor sau alte evenimente care fac parte din comunitatea din care provin copiii.
REALIZATOR: CORINA VOICU
OPERATOR: ALEXANDRU ANDRIES
EDITOR: STANISLAV PESCU