Copiii in colectivitate (II)

1.MEDICINA PEDIATRICA RECOMANDA

DIRECTOR PATRICIA DEDIU

2: 23 Din punct de vedere medical, pe parinti nu ar trebui sa-i sperie intrarea copiilor in colectivitate. Indiferent de gradinita la care sunt inscrisi copiii, multi parinti cred ca o gradinita privata inseamna o bariera intre copilul lor si toate bolile copilariei sau toate bolie contagioase care pot aparea. Lucrul acesta depinde de mai multi factori.

Oriunde s-ar afla, copiii pot fi predispusi bolilor de sezon sau bolilor copilariei. Imunitatea unui copil depinde de mai multi factori.
DR. VIORICA MILEA
Exista anxietatea de separare atunci cand intra copilul in colectivitate care esteun stres imens, ceea ce ii scade foarte mult imunitatea care si-asa nu exista. Si-atunci, unul dintre factorii care predispun la aparitia bolilor in momentul in care copilul intra in colectivitate este si stresul imens pe care unii copii il resimt. De aceea intr-o grupa, nu toti copiii se imbolnavesc la fel de des. Si-atunci nu trebuie sa te intrebi de ce? Si daca sunt ai aceluiasi parinte, nu toti copiii sunt la fel.
DIRECTOR PATRICIA DEDIU
Copiii care vin la gradinita noastra au un dosar medical, un set de analize pe care le prezinta la intrarea in colectivitate si un formular medical completat de catre parinti. Copilul bolnav- o alta regula farte importanta – nu vine la gradinita decat dupa ce s-a insanatosit si are aviz epidemiologic de la medic, care atesta ca poate reintra in colectivitate si nu prezinta risc de contaminare pentru ceilalti copii din grupa.
De aceea recomandam ca fiecare copil sa fie in evidenta unui medic de familie, pentru ca evolutia acestuia sa fie urmarita cu competenta.
3.PAROLA MAGICA : ECHIPA
DIRECTOR PATRICIA DEDIU
La intrarea intr-un colectiv nou, sunt probleme de adaptare psiho-sociale, probleme care isi gasesc rezolvarea imediat sau intr-o durata de timp foarte scurta. De aceea noi in gradinita avem un psiho-pedagog care sta la disozitia tuturor parintior si a copiilor: El observa integrarea copilului in colectivitate pe o durata mai lunga de timp – de 2, 3 saptamani, poate chiar si o luna – isi noteaza toate observatiile in diverse momente ale zilei, in diverse activitati si in diverse relationari ale copiilor cu colegii sau cu personalul adult din gradinita , intocmeste un raport de evaluare psiho- pedagogic pe care il discuta cu familia.
DR. VIORICA MILEA
Intrarea in colectivitate inseamna o alta etapa in dezvoltarea copilului. Copilul pe care iI stiai tu, ca parinte, acasa, este cu totul altul in colectivitate.
DIRECTOR PATRICIA DEDIU
Copiii vin in gradinita din medii sociale diferite, vin cu varste diferite. Incercam in felul acesta sa-i acordam fiecaruia importanta necesara, rezolvarea necesara si sa raspundem nevoilor personalizate ale fiecarui copil.
DR. VIORICA MILEA
Colaborarea parinte- educator trebuie sa fie continua si permanenta.
DIRECTOR PATRICIA DEDIU
Relatia dintre cadrele didactice ale gradinitei, psiho-pedagog si parinti este o relatie bazata pe incredere, profesionalism si determinare.
DR. VIORICA MILEA
Parintele nu trebuie sa se supere atunci cand ii sunt aduse la cunostinta unele evenimente la care a fost partas si copilul lui si la care el nu s-ar fi asteptat.
Copilul se manifesta altfel in preajma adultilor si se manifesta altfel in preajma copiilor. Este acelasi copil , dar cu bunica se comporta intr-un fel , cu mama se comporta altfel, cu tatal in alt fel, cu educatoarea in alt fel.
DIRECTOR PATRICIA DEDIU
Personalul profesionist din gradinita , impreuna cu familia formeaza o echipa sudata care incearca sa rezolve toate problemele de adaptare ale copilului in gradinita. Chiar si pe cele sociale.
DR. VIORICA MILEA
Copilul este ca imaginea in oglinda : daca ii zambesti unui copil, iti va zambi si el, daca te incrunti la un copil, se va incrunta si el. Daca vorbesti tare cu un copil, tare va vorbi si el.
4. UNIVERSUL FERICIRILOR
DIRECTOR PATRICIA DEDIU
Daca pentru parinti gradinita inseamna locul in care isi lasa copilul in siguranta, locul in care acesta este instruit si educat, invata , se joaca si isi face noi prieteni, pentru copii gradinita inseamna cu totul si cu totul altceva.
Daca la inceput copiii vin in gradinita cu teama, cu nesiguranta, nu peste foarte multa vreme aceasta devine palatul fermecat, locul in care sunt cele mai frumoase povesti, in care am cei mai buni prieteni, in care zana fermecata cu bagheta ei magica face tot felul de minuni, locul in care se simt in siguranta , se simt aparati, se simt inconjurati de foarte multa dragoste si de confort.
“Acesta este, pentru mine, cel mai frumos peisaj din lume. Priviti cu atentie si nu ma lasati sa fiu trist. Anuntati-ma ca Micul Print s-a intors. “
Pentru parinti cuminti si copii care merita toata atentia, mergeti in farmaciile Catena unde va asteapata o gama variata de produse FITOBIMBI.
REALIZATOR: CORINA VOICU
OPERATOR: ALEXANDRU ANDRIES
EDITOR: STANISLAV PESCU