Pacienții cu afecțiuni venoase reprezintă o categorie importantă de persoane, în general cu vârsta de peste 65 de ani, care au fost direct afectați de pandemia de COVID-19 prin limitarea deplasărilor zilnice și a accesului la medicii specialiști curanți.
Din acest motiv, chirurgii vasculari trag un semnal de alarmă pentru ca astfel de bolnavi să continue tratamentele medicamentoase, să meargă la medici și să adopte un stil de viață sănătos în ciuda restricțiilor actuale sau viitoare.
”Boala venoasă este o afecțiune evolutivă, care nu stă pe loc, indiferent de contextul în care ne aflăm, de aceea, în ciuda restricțiilor de mișcare aceștia trebuie să țină permanent legătura cu medicii lor, să meargă în continuare la consultațiile pentru monitorizare, dar să mențină și un stil de viață sănătos”, a explicat Dr. Andreea Stancu, medic chirurg vascular la Spitalul de Boli Cardiovasculare Angiomedica.
Recomandări pentru menținerea sănătății
Mișcarea, chiar și moderată, este esențială pentru ca pacienții cu afecțiune venoasă cronică să împiedice evoluția bolii. Se recomandă exerciții fizice de postură (chiar și în interiorul locuinței), mers pe jos zilnic, o hidratare de 2 litri- 2, 5 litri de apă pe zi care va asigura întoarcerea sângelui către inimă, o alimentație echilibrată bazată pe fructe sau legume și menținerea greutății corporale.
Spitalele, pregătite să asiste pacienții cronici
Tot mai multe voci din rândul specialiștilor trag un semnal de alarmă legat de accesul restricționat al pacienților cronici în spitale și clinici pe fondul temerilor de infectare cu noul coronavirus. Evitând consultațiile de specialitate periodice, boala cronică de fond evoluează sau chiar se agravează, iar în cazul pacienților cu boala venoasă, principalele complicațiile sunt trombozele venoase sau chiar ulcerații venoase.