Cum evitam problemele cauzate de ghiozdane grele?

In ultimii 20 de ani, patologiile la nivelul coloanei vertebrale sunt intr-o crestere alarmanta, durerile de spate fiind pe locul I ca incidenta la nivel mondial, depasind cu mult hipertensiunea arteriala (locul II) sau diabetul zaharat (locul III). De aceea trebuie sa avem grija de sanatatea copiilor nostri, constienti fiind de faptul ca durerile de spate pleaca din copilarie.
Se stie faptul ca ghiozdanele copiilor depasesc cu mult greutatea normala pe care acestia ar trebui sa o poarte intr-o zi obisnuita, la scoala. Din pacate, acest lucru nu pare se schimbe, dimpotriva… Observam elevi din clasele primare si chiar din clasa pregatitoare cum cara trollere sau poarta total inacdevat tot felul de rucsace, ghiozdane, genti. De aici, si problemele de sanatate care apar la varste fragede, aspecte care nu trebuie neglijate sub nici o forma de parinti… Fizioterapeutii vin cu alte solutii, care sa ii ajute pe acestia sa amelioreze sau chiar sa previna problemele cauzate de ghiozdanele grele de la scoala.
Greutatea ghiozdanului nu ar trebui sa depaseasca 10% din greutatea corporala a unui copil. De exemplu, daca greutatea medie a unui copil de 8 ani este de 24 kg, ghiozdanul acestuia nu ar trebui sa depaseasca 2 kg si jumatate – spune Bogdan Goga, fizioterapeut in cadrul studioului de recuperare medicala Terapie pentru Miscare. Ghiozdanul trebuie sa fie de tip rucsac, sa aiba doua barete aranjate egal si sa fie purtat aproape de spate, nu atarnat. Ghiozdanul nu trebuie tinut pe un singur umar, de aceea ar trebui evitate ghiozdanele de tip troler sau de tip postas. Acestea vor produce dezvoltari asimetrice ale musculaturii, favorizand aparitia, in viata adulta, a unor afectiuni mult mai grave de tipul herniei de disc sau a spondilozei
Fizioterapeutul adauga faptul ca, la fel ca orice factor de mediu, si ghiozdanul isi poate pune amprenta asupra dezvoltarii musculaturii si, implicit, asupra dezvoltarii mai mult sau mai putin corecte a intregului organism. Ghiozdanele grele pot fi un factor favorizant in aparitia unor tulburari posturale. De asemenea, impreuna cu alti factori de mediu precum pozitia in banca sau orele lungi petrecute la birou, in fata calculatorului, intr-o pozitie incorecta, pot duce la modificari posturale de tipul umerilor adusi sau a cifozei, cunoscuta in popor sub denumirea de spate cocosat. Copiii au tendinta de a contracara greutatea mare a ghiozdanului prin anteriorizarea posturii, creand astfel conditiile favorabile pentru a merge si a sta cocosati, avertizeaza fizioterapeutul Bogdan Goga.

Solutii pentru ghiozdanele grele

Fizioterapeutul Bogdan Goga, le ofera parintilor un ghid de preventie, dar si sfaturi utile pentru identificarea si tratarea problemelor care pot aparea la copii din cauza ghiozdanelor grele si a pozitiei vicioase in banca. Preventia este cea mai simpla si eficienta metoda prin care ne putem preocupa de sanatatea copiilor nostri. Parintii trebuie sa aiba grija ca micutii sa aiba o pozitie corecta la birou, cu spatele si coatele sprijinite de spatare, talpile pe sol, sa limiteze timpul petrecut la birou, in fata calculatorului, si sa il prelungeasca pe cel petrecut afara, in aer liber, unde copiii pot face miscare, sport si pot avea activitati fizice regulate. De asemenea, consultul periodic la medicul specialist pediatru, nu trebuie sa lipseasca.
Evaluarea posturala. O data pe luna trebuie urmariai linia umerilor, a omoplatilor si a bazinului. Daca apar inegalitati, trebuie sa mergeti la un ortoped pediatru pentru diagnosticarea problemei si dupa la un fizioterapeut pentru o evaluare posturala de specialitate prin care acesta va urmari amplitudinea de miscare articulara si tonusul muscular ale copilului – spune Bogdan Goga care propune programe de kinetoterapie individualizate, menite sa corecteze postura si sa contribuie la o dezvoltare fizica armonioasa.
Sedintele de recuperare medicala. Daca se constata o tulburare posturala, medicul specialist poate recomanda recuperare medicala. Fizioterapeutul va personaliza un program de kinetoterapie si va urmari ca terapia realizata prin miscari specifice sa corecteze sau sa amelioreze afectiunea. De regula, kinetoterapia reprezinta una din cele mai eficiente solutii pentru tulburarile posturale de tipul cifozei, scoliozei sau a cifoscoliozei deoarece aceasta reuseste sa redea echilibrul la nivelul muscular.
Realizator: Oana Georgescu