Cum sa alegem sapunul potrivit?

Igiena corpului este foarte importanta, iar sapunul este de nelipsit din trusa noastra de ingrijire corporala.

Gama de sapunuri este foarte larga si deseori suntem pusi in incurcatura nestiind ce sapun sa alegem: pe cel care miroase mai frumos, pe cel mai frumos colorat sau pe cel care are o actiune antibacteriana mai puternica?
Iata cateva reguli de care trebuie sa tinem cont in alegerea lui.
Majoritatea sapunurilor au o valoare a pH-ului (un indicator al aciditatii) de peste 7, care le asigura o mai buna capacitate de degresare si curatare dar in acelasi timp le face si extrem de agresive pentru piele, conducand la aparitia iritatiilor si a uscarii excesive a pielii.
Cel mai indicat este sa utilizam un sapun al carui pH sa fie cat mai apropiat de valoarea de 5.5 – valoarea pH-ul pielii normale.
Sapunurile colorate contin mai multe substante chimice, de aceea se recomanda alegerea unui sapun de culoare alba.
Deseori mirosul este oferit de substante chimice a caror actiune asupra pielii poate reprezenta o agresiune in plus, mai ales pentru persoanele cu pielea sensibila.
Pentru pielea uscata se recomanda utilizarea sapunurilor cu crema hidratanta sau glicerina, care au o actiune mai blanda asupra pielii.
Sapunul exfoliant nu trebuie utilizat decat o data pe saptamana.
Sapunul de casa nu trebuie utilizat la nivelul pielii, intrucat este extrem de agresiv, chiar daca exista parerea populara conform careia acesta este inofensiv intrucat este natural, „facut in casa”.
Nu se aplica sapun antibacterian pentru maini, la nivelul fetei. Curatarea fetei se face cu un alt sapun, mai bland decat cel pentru maini.
Rolul sapunului antibacterian este de a indeparta microbii si murdaria care se acumuleaza in urma activitatilor legate de praf sau pamant (gradinarit, joaca copiilor, etc).
Deseori, pentru a proteja pielea, mai ales in cazul persoanelor cu pielea sensibila, se recomanda simpla clatire cu apa.
Operator: Silviu Crangureanu
Editor: Stanislav Pescu
Realizator: Corina Voicu